ГКПП Калотина: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
к.
Ред 1: Ред 1:
'''Граничен контролно-пропускателен пункт Калотина''' (на кратко ГКПП Калотина) е [[контролно-пропускателен пункт]] разположен на [[България|българско]]-[[Сърбия|сръбската]] граница, на около 2  км западно от едноименното село [[Калотина]] в западна България.
'''Граничен контролно-пропускателен пункт Калотина''' (на кратко ГКПП Калотина) е [[контролно-пропускателен пункт]] разположен на [[България|българско]]-[[Сърбия|сръбската]] граница, на около 2 км западно от едноименното село [[Калотина]] в Западна България.


ГКПП Калотина е разположен на главния път и ж.п. линия от западна Европа през Истанбул за Азия. Тук през античността е преминал и римския път [[Виа Милитарис]]. Граничния пункт е един от основните за преминаване на българската границата и заради близостта му до [[София]] един е от най-известните български ГКПП-та. Във връзка с приемането на България в Европейския Съюз през 2007 година, бе изградена и ветеринарен контролен пункт.
ГКПП Калотина е разположен на главния шосеен път и железопътната линия от Западна Европа през [[Истанбул]] за Азия. Тук през античността е преминал римският път [[Виа Милитарис]]. Граничният пункт е сред основните за преминаване на българската границата и заради близостта му до [[София]] е сред най-известните български ГКПП-та. Във връзка с приемането на България в Европейския съюз през 2007 г. е изграден и ветеринарен контролен пункт.

ГКПП Калотина ще бъде и край на бъдещата автомагистрала [[Тракия (магистрала)|А1-Тракия]], която ще свързва сръбската граница с [[Черно море]]. Пътният участък Калотина-София е част от паневропейския пътен коридор X ([[Ниш]]-София)


ГКПП Калотина ще бъде край на бъдещата [[автомагистрала]] [[Тракия (магистрала)|А1-Тракия]], която ще свързва сръбско-българската граница с [[Българското черноморие]]. Пътният участък Калотина-София е част от [[Паневропейски транспортни коридори|паневропейския пътен коридор]] X ([[Ниш]] - София).


[[Категория:ГКПП (България)|Калотина]]
[[Категория:ГКПП (България)|Калотина]]
[[Категория:Драгоман]]


[[de:Grenzübergang Kalotina]]
[[de:Grenzübergang Kalotina]]

Версия от 16:20, 21 март 2012

Граничен контролно-пропускателен пункт Калотина (на кратко ГКПП Калотина) е контролно-пропускателен пункт разположен на българско-сръбската граница, на около 2 км западно от едноименното село Калотина в Западна България.

ГКПП Калотина е разположен на главния шосеен път и железопътната линия от Западна Европа през Истанбул за Азия. Тук през античността е преминал римският път Виа Милитарис. Граничният пункт е сред основните за преминаване на българската границата и заради близостта му до София е сред най-известните български ГКПП-та. Във връзка с приемането на България в Европейския съюз през 2007 г. е изграден и ветеринарен контролен пункт.

ГКПП Калотина ще бъде край на бъдещата автомагистрала А1-Тракия, която ще свързва сръбско-българската граница с Българското черноморие. Пътният участък Калотина-София е част от паневропейския пътен коридор X (Ниш - София).