Николай Клич: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м fixing masked redirect
м {{сорткат| -> {{СОРТКАТ:
Ред 37: Ред 37:
{{Превод от|ru|Клич, Николай Александрович|12905094}}
{{Превод от|ru|Клич, Николай Александрович|12905094}}


{{сорткат|Клич, Николай}}
{{СОРТКАТ:Клич, Николай}}
[[Категория:Военни дейци от Първата световна война]]
[[Категория:Военни дейци от Първата световна война]]
[[Категория:Съветски военни дейци от Втората световна война]]
[[Категория:Съветски военни дейци от Втората световна война]]

Версия от 14:43, 23 март 2012

Шаблон:Инфокутия военно лице

Николай Александрович Клич е съветски военачалник, генерал-лейтенант от артилерията, участник в Първата и Втората световна война.

Биография

Роден е на 4 декември 1895 г. в град Карс (днес в Турция). Завършва кадетски корпус и артилерийско училище, участва в Първата световна война като командир на взвод и адютант в артилерийски дивизион със звание поручик.

От януари 1918 до ноември 1920 г. служи в арменската национална (дашнакска) армия като помощник-командир, а после като командир на батарея. От края на 1920 г. е в Червената армия. Заема длъжностите командир на артилерийска батарея, дивизион, помощник-началник на дивизионна артилерия. След завършването на Военната академия „Фрунзе“ през 1928 г., Клич е преподавател в Сумското артилерийско училище, после е преподавател във Военната академия и старши ръководител на катедра „Артилерия“, помощник-началник в отдела по управление на бойната подготовка на РККА, помощник-началник по военно-артилерийските училища в артилерията на Червената армия. Участва в гражданската война в Испания. В периода 1938 - 1941 г. е началник на артилерията в редица военни окръзи, Далекоизточния фронт, командир на бригада, генерал-лейтенант от артилерията (от 1940 г.). В началото на Великата Отечествена война e началник на артилерията на Западния специален военен окръг. След разгрома на Западния фронт в Бялисток-Минското сражение, на 8 юли 1941 г. е арестуван. По обвинение в „престъпна нехайност, в резултат на която голяма част от артилерията и боеприпасите на Западния фронт са попаднали в ръцете на противника“, на 17 септември 1941 г. е осъден на разстрел. Присъдата е приведена в изпълнение на 16 октомври същата година. Погребан е в Донското гробище в град Москва. Реабилитиран посмъртно.

Награден с 3 ордена и други медали.

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Клич, Николай Александрович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​