Сицилианска гражданска война: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ca:Guerra de Sicília (44 aC-36 aC)
Ред 44: Ред 44:


[[ar:التمرد الصقلي]]
[[ar:التمرد الصقلي]]
[[ca:Guerra de Sicília (44 aC-36 aC)]]
[[en:Sicilian revolt]]
[[en:Sicilian revolt]]
[[es:Revuelta siciliana]]
[[es:Revuelta siciliana]]

Версия от 16:04, 28 март 2012

Сицилийска война
Римски граждански войни
Информация
Период44 – 36 пр.н.е
МястоСицилия, Италия
РезултатПобеда на Триумвирата
Страни в конфликта
Римската републикаСили на Секст Помпей
Командири и лидери
Гай Октавиан
Марк Агрипа
Марк Антоний
Марк Емилий Лепид
Секст Помпей
Менодор

Сицилийска война се наричат военните действия между Секст Помпей и Октавиан Август, проведени в периода 39 - 36 пр.н.е..

Секст Помпей разполагал с могъща пиратска флота. Тя се състояла предимно от избягвали роби, на който той осигурявал убежище и обещавал свобода, както и от някогашни пирати и техните синове. С тази флота завладял Сицилия, Сардиния и Корсика и блокирал доставките към Рим. В Рим настава глад. През 39 пр.н.е. под натиск от страна на гладуващия народ, Октавиан сключва примирие със Секст, т.нар. договор от Мизен. Този договор гарантирал на Секст Помпей Сицилия, Сардиния и Корсика дотогава, докато Октавиан и Марк Антоний държат завладените от тях провинции. Освен това договорът съдържал амнистия за всички последователи на Помпей. Намиращите се при него роби били признати за свободни, а Помпей се задължил да не приема повече избягали роби и да доставя на Рим зърнени храни.

Въпреки договора, скоро пиратските кораби на Секст Помпей отново започнали да плячкосват бреговете на Италия и да спират доставките на стоки към Рим. В столицата пак се надигнали гладни бунтове. И понеже Помпей наново приемал на борда на своите кораби избягали роби, Октавиан провъзгласил борбата срещу него за война срещу бягството на роби и назначил своя приятел Марк Агрипа за адмирал на римската флота.

През 38 пр.н.е. флотът на Октавиан претърпява големи загуби, когато Секст Помпей разбива силите на изпратения от Октавиан Калвизий Сабин, а след това буря довършва довършва оцелелите кораби и след това през 36 пр.н.е., буря разбива флота на Октавиан в Месинския пролив. [1]

Агрипа преустроил флотата и я усилил с нови кораби. Поставя на веслата 20 000 освободени роби. Съединява с морето Лукринското и Авернското езеро и след като там войската се обучава цяла зима, през 36 пр.н.е. успява да разбие Помпей при Миле и североизточния нос на Сицилия — Навлох. Флотата на Секст е разгромена. Успяват да избягват само 17 кораба. Победата на Агрипа била улеснена, понеже много екипажи на Помпей, съставени от някогашни роби, не се биели, а се предавали — Агрипа им обещал да ги приеме в своята армия като свободни хора. Първоначално те действително били включени във войската, но в уречен ден по тайна заповед на Октавиан 30 000 души били задържани и предадени на старите им господари. Хиляда роби, чийто произход не могли да установят, били екзекутирани.

Секст Помпей избягва в Мала Азия, но скоро е заловен и убит.

Източници