Алба Лонга: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Алба Лонга''' ''(Alba Longa)'' е древен латински град расположен югоизточно от [[Рим]]. Според преданията, Алба Лонга е основан около [[1152 г. пр.н.е.]] от [[Асканий]], синът на [[Еней]]; около началото на първото хилядолетие пр.н.е. е бил център на [[Латински съюз|Латинския съюз]], в [[7 век пр.н.е.]] (по времето на царуването на [[Тул Хостилий]]) е бил разрушен от римляните, жителите му са се преселили в [[Рим]], но намиращият се в Алба Лонга храм на [[Юпитер]] Лациарис ''(Iuppiter Latiaris)'' е останъл свещен център на съюза.
'''Алба Лонга''' ''(Alba Longa)'' е древен латински град разположен югоизточно от [[Рим]]. Според преданията, Алба Лонга е основан около [[1152 г. пр.н.е.]] от [[Асканий]], синът на [[Еней]]; около началото на първото хилядолетие пр.н.е. е бил център на [[Латински съюз|Латинския съюз]], в [[7 век пр.н.е.]] (по времето на царуването на [[Тул Хостилий]]) е бил разрушен от римляните, жителите му са се преселили в [[Рим]], но намиращият се в Алба Лонга храм на [[Юпитер]] Лациарис ''(Iuppiter Latiaris)'' е останал свещен център на съюза.


{{история-рим-мъниче}}
{{история-рим-мъниче}}

Версия от 22:14, 23 май 2006

Алба Лонга (Alba Longa) е древен латински град разположен югоизточно от Рим. Според преданията, Алба Лонга е основан около 1152 г. пр.н.е. от Асканий, синът на Еней; около началото на първото хилядолетие пр.н.е. е бил център на Латинския съюз, в 7 век пр.н.е. (по времето на царуването на Тул Хостилий) е бил разрушен от римляните, жителите му са се преселили в Рим, но намиращият се в Алба Лонга храм на Юпитер Лациарис (Iuppiter Latiaris) е останал свещен център на съюза.

Шаблон:История-рим-мъниче