Етническа група: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Добавяне: ka:ეთნოსი
GrouchoBot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Добавяне: map-bms:Kelompok etnis
Ред 64: Ред 64:
[[lt:Etninė grupė]]
[[lt:Etninė grupė]]
[[lv:Etnoss]]
[[lv:Etnoss]]
[[map-bms:Kelompok etnis]]
[[mk:Етничка група]]
[[mk:Етничка група]]
[[ms:Kelompok etnik]]
[[ms:Kelompok etnik]]

Версия от 19:41, 31 март 2012

Етническа група или етнос е обособила се група от хора, членовете на която се идентифицират един с друг въз основа на действително или предполагаемо общо наследство - биологичен произход, история, раса, родствени връзки, религия, език, култура, територия, националност или външен вид. Членовете на етническата група осъзнават принадлежността си към нея, а хората извън нея признават нейната обособеност.

Религията е важен, но не е задължителен елемент за обособяването на един етнос. Водещият, или още титулният етнос дава името както на държавата и на нацията, така и на езика.

Държавите, които имат федеративен (САЩ, Индия, Босна и Херцеговина) или конфедеративен (Швейцария) тип на управление нямат титулен етнос. Федерациите имат автономия, но не пълна, докато при държавите от конфедеративен тип автономията е пълна.

Процеси, водещи до формиране на етнос

  • консолидация - свързване на родствени, близки помежду си етноси в нация.
  • миксация - свързване на неродствени етноси в едно политическо обединение — държава
  • асимилация - претопяване на един етнос (в повечето случаи по-малък и по-слаб) от друг — по-голям и по-силен етнос. Асимилацията бива два вида — естествена (смесени бракове) и насилствена — забрана да се говори на езика на етноса, на децата да ходят на училище и др.
  • геноцид - физическото унищожаване на един етнос от друг. Геноцидът бива етнически, религиозен и др.

Етнографската група

Етнографската група се различава от етническата. Етнографската група представлава част от етнос, който се различава от основната част на етноса единствено по някои специфични особености на езика, културата и обичаите.

Народоизследователите (етнолози) обозначават с този термин популации на хора с общ произход, история, култура, свързани със специфична територия и чувство на солидарност помежду си. (източник немската уикипедия)

Най-ранната форма на етническа общност представлява родствената група (родът), най-близка по структура до племето. Другата форма на етническа група възниква по време на появата на държавата като форма на обществена организация. Някои по малки държави се състоят от само един етнос.

Макс Вебер отбелязва, че „цялата представа за етническите групи е толкова сложна и толкова неопределена, че би било добре да се изостави напълно“. Шаблон:Култура-мъниче