Пори: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ko:포리
м r2.7.2) (Робот Добавяне: koi:Пори (кар)
Ред 120: Ред 120:
[[kl:Pori]]
[[kl:Pori]]
[[ko:포리]]
[[ko:포리]]
[[koi:Пори (кар)]]
[[kw:Pori]]
[[kw:Pori]]
[[la:Arctopolis]]
[[la:Arctopolis]]

Версия от 14:42, 1 април 2012

Шаблон:НМ

По̀ри (на фински Pori, на шведски Björneborg, Бьорнебори, "Мечи град") е град и община в западната част на Финландия. Основан е през 1558 г. Центърът на града е разположен на около 15 км от брега на Ботническия залив, на естуара на река Кокимяеньоки. Пори е главен град за област Сатакунта в провинция Западна Финландия и десети по големина град във Финландия.

Градът и общината имат население от 82 868 (по данни от 10 март 2010 г.) и заема територия от 511,88 км2, от които 8,71 км2 е вода. Плътността на населението е 151,4 жители на км2. В езиково отношение общината е еднородно финско-говореща. За повече от 98% от населението роден език е финският, а за останалите около 2% роден е арабският, френският, немския, руският или шведският. В града шведско-говорещото население е около 0,5%. В града има шведско училище и шведски културен клуб. Пори се счита за крепост на финландската социално-демократическа партия.

Забележителности

Старата сграда на общината
  • Неоготическият мавзолей "Юселиус", разположен в гробището Капара в центъра на Пори е било построен през 1903 г. от заможния индустриалец Ф.A. Юселиус за дъщеря му, починала едва на 11 години. Мавзолеят, чийто архитект е Йозеф Щенбек, първоначално бил украсен с фрески, но те по-късно били унищожени и пак изрисувани.
  • Пори е известен преди всичко с пясъчния плаж Юютери и с домакинството на годишния международен джаз фестивал "Пори джаз".

Любопитно

Личности

Родени

Побратимени градове

Външни препратки