Саудитска Арабия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 125: Ред 125:
== Бележки ==
== Бележки ==
<references/>
<references/>

==Библиография==
* Васильев, А. М. История Саудовской Аравии (1745 г. - конец 20 в.). М., Классика плюс; Книжный дом газеты Труд, 1999.


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 09:08, 14 април 2012

Саудитска Арабия
      
Девиз: "لا إله إلا الله , محمد رسول الله "
"Няма друг Бог освен Аллах и Мохамед е неговият пророк" (Шахада)
География и население
Площ2 218 000 km²
(на 13-то място)
СтолицаРияд
Най-голям градРияд
Официален език
Религияислям
Население (2007)24,735,000
(на 43-то място)
Гъстота на нас.14,7 души/km²
Управление
Форма
Салман
История
Независимост
Обединение на страната
23 септември, 1923
Икономика
БВП (ППС, 2010)$ 438,009 млрд
(на 27-то място)
БВП на човек (ППС)$ 16 778[1]
ВалутаРиал (SAR)
Други данни
Часова зонаAST (UTC+3)
Автомобилно движениедясно
Интернет домейн.sa, السعودية.
Телефонен код966
ITU префиксARS
Официален сайтwww.saudi.gov.sa
Саудитска Арабия в Общомедия

Кралство Саудитска Арабия (Шаблон:Lang-ar Ал-Мамлака Ал-ʻАрабийя Ас-Суʻӯдийя), по известна като Саудитска Арабия е най-голямата по територия държава на Арабския полуостров, заемаща по-голямата част от него, и същевременно е трета по големина арабска страна в света. Тя граничи с Йордания и Ирак на север и североизток, Кувейт, Катар и Обединените арабски емирства на изток, Оман на югоизток и Йемен на юг. Тя е свързана и с островната държава Бахрейн посредством моста на крал Фахд. На североизток от нея е Персийския залив, а на запад — Червено море. Саудитска Арабия има площ около 2 149 690 km2 и население от около 25,7 милиона души, от които 5,5 милиона са чужденци;[2]

Кралство Саудитска Арабия е основано от Абдул Азиз бин Сауд през 1932 г., въпреки че завоеванията, които в крайна сметка довеждат до създаването на Кралството започват още през 1902 година, когато Абдул Азиз залавя град Рияд, седалище на неговото семейство – Ал Сауд, дали в последствие сегашното име на страната. Правителството на Саудитска Арабия е устроено под формата на ислямска абсолютна монархия. Кралство е познато и като „Земята на двете свещени джамии“ във връзка с Мека и Медина, двете най-свещени места в Исляма. Двете джамии са Масджид ал-ХарамМека) ​​и джамията Масджид ал-НабауиМедина).

Саудитска Арабия има най-големият запас и е най-големият износител на петрол в света. Нефтът съставлява над 90% от износа и почти 75% от държавните приходи, улеснявайки създаването на социална държава.[3][4] Въпреки това, правозащитни организации като Амнести интернешънъл и Хюман Райтс Уоч неколкократно са изразявали загриженост за състоянието на човешките права в страната.

Политическа карта

География

Саудитска Арабия заема около 80% от площта на Арабския полуостров. Югозападните граници на страната с Оман и Обединените арабски емирства преминават през ненаселени пустинни области и не са точно определени. Границата с Йемен е уточнена с взаимно споразумение едва през 2000 година.[5] По тази причина има различни оценки за площта на държавата, вариращи между 2 149 690 km²[6] и 2 240 000 km². Саудитското правителство оценява площта на страната на 2 217 949 km².

Саудитска Арабия включва няколко основни географски области. По крайбрежието на Червено море е разположена влажната низина Тихама. Северозападно от нея се намира планинската верига Хеджаз, отвъд която платото Неджд заема централната част на страната. В най-южната област Асир планините достигат надморска височина от 3000 m и имат най-прохладния климат в предимно пустинната държава. Източните райони представляват скалисти и пясъчни равнинни пустини (Голям Нефуд, Малък Нефуд, Ал Хамид), достигащи до бреговете на Персийския залив. На югоизток е най-негостоприемната част от страната, пустинята Руб ел-Хали.

Почти ненаселена, по-голямата част от територията на Саудитска Арабия е заета от пустини и полупустини с намаляващо номадско население от бедуини. В тези области растителността включва главно ксерофитни треви и храсти. Обработваемата земя е едва 2% от територията на Саудитска Арабия. Населението е концентрирано главно по източното и западното крайбрежие и няколкото големи оазиса във вътрешността, като Хофуф и Бурайда.

Саудитска Арабия е разположена в тропичния пояс, а крайните северни части — в субтропичния. Средните годишни валежи варират от около 70-100 mm в централните части на страната до 400 mm годишно в планинските райони на запад. В пустинята Руб ал Халил и някои други области в някои години не падат дъждове. В страната няма постоянни реки и езера.

Характерни представители на фауната в планинските области са козите, дивите котки, павианите, вълците и хиените. В оазисите се срещат някои дребни птици. Кораловите рифове край брега на Червено море са богати на различни морски организми.

История

По-важни исторически събития и дати - 2000 г. пр. Хр. - територията се населва от номадски арабски племена; 540 г. - в Мека се ражда пророкът Мохамед; VI в. - възникване на исляма и Арабското халифство (столица Медина); 1269 г. - страната е завзета от Египет; 1517 г. - в състава на Османската империя; 1745 г. - начало на борбата за обединяване на страната; 1902 г. - емирът на Неджед завладява Ер Риад и установява властта на Саудидите. Провинция Хиджаз остава османска; 1916 г. - въстание в Хиджаз, начело с английския полковник Лорънс; 1926 г. - емирът Ибн Сауд обединява голяма част от страната; 1932 г. - страната получава името Саудитска Арабия, а Абдел Азис Ал Сауд става първия крал; 1962 г. - отмяна на робството.

Държавно устройство

Държавно устройство — абсолютна монархия, начело с крал (от юни 1982 г. - Фахд бен Абдел Азис Ал Сауд). Той е едновременно премиер-министър, главнокомандващ и върховен съдия. Наследникът на престола (принц Абдала бен Азис Ал Сауд) е пръв заместник на премиер-министъра и осъществява непосредственото ръководство на правителството. Всички министри са от кралското семейство. Съществува и Консултативен съвет от 90 члена, назначавани от краля за 4 години.

Административно деление

Население

Населението се концентрира в градовете и в оазисите. Местното население на страната са предимно араби. Страната е обитавана от около 400 племена, които в миналото са живеели като номади. Днес едва 10% от тях все още подържат част от номадското си битие. В Саудитска Арабия работят около 6 милиона гастарбайтери. Социалното осигуряване е добро, обаче се полага само на саудитците. Медицинското обслужване е отлично и е безплатно за местните жители.

Жителите на страната възлизат на 26 417 599 души , включително и живеещите в Саудитска Арабия чужденци. Любопитен факт за страната е, че 40% от саудитските бракове се разтрогват най-късно 3 години след сключването им.

73% от жителите на Саудитска Арабия са сунити-уахабити, около 5% са шиити, а останалата част са мюсюлмани принадлежащи на други верски течения в исляма. В страната работят много гастарбайтери от Египет, Йордания и Палестина. Много са чуждестранните работници и от Индия, Пакистан, Бангладеш, Судан. След последната война в Афганистан се забелява наплив и на работници от там , предимно от племето на пущуните. Чуждестраните работници в Саудитска Арабия са заети в сектори , в които местното население не желае да работи. Най-често това са ниски доходни и трудоемки дейности. Гъстотата на населението е 12 човека на кв.км. Процентът на урбанизация е 86%. Ръстът на населението възлиза на 4% годишно. Смъртността при новородените е 5%. Почти 2/3 от населението на страната е под 25 г. Въпреки близостта на Африка разпространението на СПИН е много слабо. Причина за последното са строгите наказания за прелюбодеянието.

Грамотността на арабското население на страната е почти толкова висока, колкото в страни като Германия. Степента на грамотност при жените е почти толкова висока, колкото при мъжете. Средна продължителност на живота: мъже - 68 г., жени - 72 г.

Икономика

Основа на икономиката е нефтът, запасите от който са 35,8 млрд. т (първо място в света), добиват се 430 млн. т, от които 390 млн. т. се изнасят. Развиват се нефтопреработваща и химическа промишленост, строителна, металообработваща, текстилна, целулозно-хартиена, хранително-вкусова, златарска и др. Селско стопанство — влагат се големи субсидии и се осигуряват изцяло нуждите на населението с основните хранителни продукти. Произвежда се пшеница (2 млн. т годишно), плодове, пилешко месо, яйца и др.

Култура

Коранът е единственият източник на правото. Целият културен, социален, политически живот се базира на догмите на ислямската религия.

Саудитска Арабия е създадена през 1932 г. от крал Абдул Азиз и се управлява от неговите синове след смъртта му през 1953 г. Официалната религия в страната е ислямът в неговата уахабистка разновидност, който в салафистката си версия се стреми да изчисти исляма от всичко, което се смята за нововъведения и отклонения.

Уахабизмът започва като пуританска мюсюлманска секта в края на XVIII век и е свързан амбициите на управляващата в Саудитска Арабия династия. Той забранява култа към светци, издигането на пищни паметници или луксозни джамии, слушането или създаването на музика, рисуването на картини. На жените е забранено да шофират, а пушенето също е грях. В страната се смята за престъпление изповядването на друга форма на исляма или преминаването към друга религия. За уахабитите шиитите не са истински мюсюлмани. Единственият източник на законодателство е Коранът, което обяснява защо нито Саудитска Арабия, нито бившият талибански режим имат конституция.

Джида, Ер Риад, Мека

Повечето от посетителите на Саудитска Арабия идват единствено, за да видят Мека. Това е Светият град за Исляма и всички предани мюсюлмани, без значение къде живеят, трябва да направят поклонение тук поне веднъж в живота си. Това е родното място на Мохамед, тук той е започнал да проповядва и тук се е завърнал за последното си поклонение. Мека и светите места на околността са забранени за немюсюлмани. В центъра на Мека се намира Голямата Джамия, а в нея - свещеният кладенец Замзам. Кааба, към който се обръщат всички мюсюлмани, когато се молят е в централния двор на джамията. Според легендите Кааба е бил построен от Адам и след това издигнат отново от Абрахам и сина му Измаил по подобие на Божия дом в Рая.

Бележки

  1. Report for Selected Countries and Subjects // IMF, 2009-04-20. Посетен на 2010-05-01.
  2. CIA World Factbook as updated 13 January 2011; retrieved 16 January 2011
  3. Social Services 2 // Saudinf.com, 2009-04-20. Посетен на 2010-05-01.
  4. Royal Embassy of Saudi Arabia-London: The Kingdom Of Saudi Arabia - A Welfare State // Mofa.gov.sa. Посетен на 2010-05-01.
  5. Yemen, Saudi Arabia sign border deal // BBC News, 2000. Посетен на 25 юни 2008.
  6. Rank Order: Area // CIA World Factbook. CIA. Посетен на 10 февруари 2010.

Библиография

  • Васильев, А. М. История Саудовской Аравии (1745 г. - конец 20 в.). М., Классика плюс; Книжный дом газеты Труд, 1999.

Външни препратки

Шаблон:Link GA