Антонио Грамши: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: be:Антоніа Грамшы
Редакция без резюме
Ред 74: Ред 74:
}}
}}


'''Антонио Грамши''' е италиански [[писател]], [[журналист]], [[политик]], [[философ]], теоретик на социализма, [[комунист]] и антифашист. Той е един от основателите и лидер на [[Комунистическа партия на Италия|Комунистическата партия на Италия]] в началото на [[1920-те|20-те години]] на 20 век, но е арестуван и вкаран в затвора от фашисткия режим на [[Бенито Мусолини]]. Осъден е на 20 години [[затвор]]. Прекарва последните 11 години в затвора, където умира. Затова спомагат тежкият режим, местенето му от един в друг затвор и болестта му ([[туберкулоза]]). Той отказва да изпрати до Мусолини молба за помилване с думите: "Това значи да приема живот, който ще е по-лош от всяка смърт" Депутат е в парламента от 1924 до 1926 г.
'''Антонио Грамши''' е италиански [[писател]], [[журналист]], [[политик]], [[философ]], теоретик на социализма, [[комунист]] и антифашист. Той е един от основателите и лидер на [[Комунистическа партия на Италия|Комунистическата партия на Италия]] в началото на [[1920-те|20-те години]] на 20 век, но е арестуван и вкаран в затвора от фашисткия режим на [[Бенито Мусолини]]. Осъден е на 20 години [[затвор]]. Прекарва последните 11 години в затвора, където умира. Затова спомагат тежкият режим, местенето му от един в друг затвор и болестта му ([[туберкулоза]]). Той отказва да изпрати до Мусолини молба за помилване с думите: "Това значи да приема живот, който ще е по-лош от всяка смърт". Депутат е в парламента от 1924 до 1926 г.


Неговите произведения са силно обвързани с анализа на [[култура]]та и [[политика|политическото водачество]]. Една от най-известните му идеи е концепцията за [[културна хегемония|културната хегемония]] като средство за поддържане на [[държава]]та в капиталистическото общество.
Неговите произведения са силно обвързани с анализа на [[култура]]та и [[политика|политическото водачество]]. Една от най-известните му идеи е концепцията за [[културна хегемония|културната хегемония]] като средство за поддържане на [[държава]]та в капиталистическото общество.

==Издания==
* Грамши, Антонио. За културата, литературата и изкуството. С., Наука и изкуство, 1976.


[[Категория:Социалисти]]
[[Категория:Социалисти]]

Версия от 09:00, 15 април 2012

Шаблон:Инфовложка политик
Антонио Грамши
Antonio Gramsci
италиански философ

Роден
Алес
Починал
27 април 1937 г. (46 г.)
Рим
ПогребанРим, Италия

Религияатеизъм
Учил вТорински университет[1]
Шаблон:Инфовложка идеологШаблон:Инфовложка философ
Литература
ТечениеКонтинентална философия
ПовлиянГеорг Вилхелм Фридрих Хегел, Карл Маркс, Бенедето Кроче, Николо Макиавели, Фридрих Енгелс, Владимир Ленин, Жорж Сорел, Антонио Лабриола, Вилфредо Парето
Семейство
Деца2

Подпис
Уебсайт
Антонио Грамши в Общомедия

Антонио Грамши е италиански писател, журналист, политик, философ, теоретик на социализма, комунист и антифашист. Той е един от основателите и лидер на Комунистическата партия на Италия в началото на 20-те години на 20 век, но е арестуван и вкаран в затвора от фашисткия режим на Бенито Мусолини. Осъден е на 20 години затвор. Прекарва последните 11 години в затвора, където умира. Затова спомагат тежкият режим, местенето му от един в друг затвор и болестта му (туберкулоза). Той отказва да изпрати до Мусолини молба за помилване с думите: "Това значи да приема живот, който ще е по-лош от всяка смърт". Депутат е в парламента от 1924 до 1926 г.

Неговите произведения са силно обвързани с анализа на културата и политическото водачество. Една от най-известните му идеи е концепцията за културната хегемония като средство за поддържане на държавата в капиталистическото общество.

Издания

  • Грамши, Антонио. За културата, литературата и изкуството. С., Наука и изкуство, 1976.

Шаблон:Човек-мъниче

  1. GRAMSCI, Antonio // Посетен на 14 октомври 2021 г.