Алексиада: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
62 байтове добавени ,  преди 10 години
редакция без резюме
Редакция без резюме
Редакция без резюме
'''Алексиада''' (оригинално заглавие {{lang-el|''Αλεξιάς''}}; Алексиас) е [[Средновековие|средновековен]] биографичен труд в 15 тома, написан от византийската принцеса [[Анна Комнина]] (1083-1153), който отразява управлението на баща ѝ - император [[Алексий I Комнин]] (1081-1118). Комнина създава своето произведение в изгнание, в Кехаритоменския манастир и окончателния му завършек се датира около [[1148]] г. Трудът обхваща политическите и военни събития, свързани с историята на [[Византия]] от периода [[1069]]-[[1118]] г. "Алексиада" е написана като продължение и допълнение на започнатия, но недовършен труд от съпруга на Анна Комнина - [[кесар]]я [[Никифор Вриений]], известен под заглавието "Исторически бележки".
 
Поради това "Алексиада" е може би най-важниятценният исторически източник за византийската история в периода на [[Развито Средновековие|развитото средновековие]]. Освен товасведения за Византия, трудът на Анна Комнина, въпреки че е създаден почти 50 години по-късно, дава и ценни сведенияважни за отношениятаисторията междусведения Византия иза кръстоносците от [[Първият кръстоносен поход|Първия кръстоносен поход]] и дипломатическите им отношения с империята.
 
Самият текст е написан на [[Атически диалект|атическия гръцки диалект]], говорен от мнозина антични гръцки историци, философи и поети, което е показателно за високото класическо образование на Анна Комнина. Самата тя е била запален почитател и познавач на [[Омир|Омировите произведения]].
 
246

редакции

Навигация