Управление на проекти: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Управление на проекти''' е науката за [[Проект (начинание)|проектите]]. В нея главна роля играе [[Ръководител на проекти|ръководителят на проекти]]. Според дефиниция, въведена от [[PMBOK]] (виж Методологии) управлението на проекти е прилагането на знания, умения, инструменти и техники върху проектните дейности, за да бъдат постигнати целите на и изискванията към проекта.
'''Управление на проекти''' е науката за [[Проект (начинание)|проектите]]. В нея главна роля играе [[Ръководител на проекти|ръководителят на проекти]]. Според дефиниция, въведена от [[PMBOK]] (виж Методологии) управлението на проекти е прилагането на знания, умения, инструменти и техники върху проектните дейности, за да бъдат постигнати целите на и изискванията към проекта.

== Основни понятия ==

Често дейностите в една организация се разделят на операции и проекти. Обикновено '''операцията''' е резултат от успешното реализиране на конкретен проект и представлява повтаряеми (циклични) бизнес дейности. В този смисъл операцията може да се разглежда като противоположност на проекта. Пример за операция е масовото производство на конкретна модел кафе машина. Пример за проект е проектирането и разработването на нов модел кафе машина.

'''Проектната програма''' представлява множество от свързани (зависими) помежду си проекти, подчинени на обща цел (най-често дългосрочна). Това понятие не трябва да се бърка с '''проектното портфолио''' на организацията, което представлява множество от проекти, по които тя работи (обикновено паралелно), и които могат да преследват различни цели.

'''Управлението на проекти''' представлява цялостната дейност по дефинирането, планирането и изпълнението на един проект с цел той да бъде успешен за участниците в него. Успехът на един проект не е еднозначен (зависи донякъде от гледната точка на участниците) и може да се свързва с постигането на предварително поставените цели и ограничения, удовлетвореността на клиентите, натрупаният опит и знания (т.нар. организационно учене) и др. С управлението на проекти се свързват множество техники, средства, методи, методологии, стандарти и знания, които приложени придават систематичност и ефективност в процеса на реализирането им.


== Методологии ==
== Методологии ==

Версия от 11:04, 1 май 2012

Управление на проекти е науката за проектите. В нея главна роля играе ръководителят на проекти. Според дефиниция, въведена от PMBOK (виж Методологии) управлението на проекти е прилагането на знания, умения, инструменти и техники върху проектните дейности, за да бъдат постигнати целите на и изискванията към проекта.

Методологии

Има различни организации по света, които въвеждат стандартизирани методологии за управление на проекти. Най-старата и най-популярна в световен мащаб е Международната асоциация по управление на проекти (International Project Management Association - IPMA), основана в Европа през 1965 г. под името INTERNET. Неин член в България е Българската асоциация по управление на проекти. Друга авторитетна организация е Project Management Institute (PMI), базирана в САЩ и с клонове в цял свят. PMI периодично издава книга за сферите на знание в управлението на проекти (A Guide to the Project Management Body of Knowledge, PMBOK Guide). Много популярна в Европа методология е PRINCE2, създадена и поддържана от правителството на Великобритания. Други правителства са изработили методологии, специфични за техните нужди: Япония - P2M, Германия - V-Modell, Швейцария - HERMES. ЕС също има свои стандарти за определени документи.

Пионерите в UML Rational включват методология за управление на проекти за разработка на софтуер в своя Rational Unified Process.

Една от основните задачи на мениджъра на проекта е управление на съотношението между времето, обема на работа и стойността.

Сфери на знание

Според PMBOK за успешно управление на проекти са необходими знания в 9 сфери:

1. Управление на инегритета в проекта

2. Управление на обхвата в проекта

3. Управление на времето в проекта

4. Управление на цената в проекта

5. Управление на качеството в проекта

6. Управление на човешките ресурси в проекта

7. Управление на комуникацията в проекта

8. Управление на риска в проекта

9. Управление на снабдяването в проекта

Има още една сфера, която е добавена едва в последните години:

10. Управление на етичния кодекс в проекта

Класификация

Няма строга класификация на наименованията на елементите в съставната структура на работата, но може да се каже, че от малки към големи, отделните компоненти следват определени названия. В зависимост от спецификата на конкретното начинание, между различните нива може да има произволен брой преходни:

  • Задание - смятано за най-малкото ниво, което е достатъчно тривиално да бъде поверено на един или малко хора за изпълнение в кратки срокове. Примери: Начертаване на скици за вътрешно обзавеждане на стая, програмиране на един отделен софтуерен компонент
  • Пакет - група от няколко задания, най-често поверена на някой от основния екип на проекта. Пример: Извършване на научноизследователската дейност в рамките на един проект
  • Проект
  • Програма - група от проекти. Често не всички съставни проекти са ясни от самото начало. В рамките на програми не е изключено да има и повтарящи се операции. Примери: Космическа програма на СССР, политическа платформа
  • Стратегия - Пример: Лисабонска стратегия
  • Политика

Софтуер за управление на проекти

Съществуват много софтуерни инструменти за подпомаганен на управлението на проекти. Най-разпространен в световен мащаб е Microsoft Project, въпреки че съществуват множество други продукти, които са много по-функционални, но и по-скъпи. Консултантската компания Gartner Group ежегодно издава анализ на пазара на подобни продукти, наречен Magic Quadrant for IT Project and Portfolio Management Applications.

В Интернет има и множество програми за управление на проекти с отворен код, но в болшинството си те покриват само някои аспекти на управлението на проекти и са недостатъчни за фирми със сериозен бизнес. За сравнително пълен списък можете да погледнете категорията в dmoz.

Обучение

Управлението на проекти е дисциплина, която много широко се застъпва в университетите по света. В България курсове по управление на проекти се водят ежегодно през летния семестър в Софийски университет. Както и всички други лекции в рамките на СУ, те са отворени за външни посетители. В Университет по архитектура, строителство и геодезия също са провеждани курсове.

Поради интересът на индустрията към областта, има и множество професионални курсове.

Външни препратки

Организации и институти
ЕС
Методологии и сертификати
Игри