Национална баскетболна асоциация: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 18: Ред 18:
** [[Милуоки Бъкс]]
** [[Милуоки Бъкс]]
* Югоизточна дивизия
* Югоизточна дивизия
** Атланта Хоукс
** [[Атланта Хоукс]]
** Шарлът Бобкатс
** Шарлът Бобкатс
** [[Маями Хийт]]
** [[Маями Хийт]]

Версия от 15:57, 2 май 2012

Националната баскетболна асоциация, за кратко НБА (на английски:National Basketball Association, за кратко NBA) е най-престижната световна мъжка професионална баскетболна лига и една от 4-те основни професионални спортни лиги на Северна Америка. Създадена е на 6 юни 1946 г. в Ню Йорк под името Американска баскетболна асоциация (АБА). Получава новото си име през есента на 1949 г. след обединението с Националната баскетболна лига. Състои се от 30 отбора - 29 в САЩ и 1 в Канада.

Отбори

През 1946 г. асоциацията започва с 11 отбора, като след различни промени и прегрупирания днес те са 30. Щатите са домакин на 29 отбора, а Канада - на 1. Най-много победи в лигата (17) имат Бостън Селтикс и Лос Анджелис Лейкърс. На трето място, но с едва 6 титли, са Чикаго Булс. И 6-те са завоювани по времето на големия им възход през 1990-те год. Днес титлата е в ръцете на играчите от Далас Маверикс. Националната баскетболна асоциация е разделена на 2 „конференции“ - Източна и Западна, а всяка конференция е разделена на 3 дивизии. Във всяка дивизия влизат по 5 отбора.

Източна конференция

Западна конференция

Редовен сезон

След лятната почивка отборите се събират отново през октомври за подготвителни лагери. Основната им цел е да се оценят някои новаци, да се видят силните и слаби страни на отбора, да се подготви за предстоящия сезон. Задължително е за сезона да се изберат само дузина състезатели, които ще бъдат в списъка на отбора. Допускат се и трима души в допълнителен списък, евентуални резерви. Същинският сезон обикновено започва в първата седмица на ноември, но е предшестван от приятелски мачове.

В редовния сезон всеки отбор изиграва по около 80 срещи (различно всяка година), разделени по равно между гостувания и домакинства. Отборите от собствената дивизия се срещат 4 пъти, отборите от същата конференция, но от различни дивизии - 3 или 4 пъти, отборите от другата конференция - само 2 пъти. Ето защо отборът може да има по-лесен или по-труден списък с мачове в зависимост от дивизията и конференцията си. Вече НБА е единственото отборно състезание в Северна Америка, където отборите играят всеки с всеки - минимум по 1 домакинска среща на сезон с всеки отбор.

През февруари се прави пауза, за да се проведе Мачът на звездите. Феновете от Щатите, Канада и по интернет гласуват за най-добрите играчи на различните постове в двете конференции. Избират се 14-те играчи с най-голям рейтинг и се провежда мач Изток срещу Запад (Източна конференция срещу Западна конференция). Излъчва се най-добър играч на мача - MVP. Други интересни конкурси, които съпътстват мача на звездите са избирането на най-добър новак (rookie)и най-атрактивна забивка, както и състезание за най-добри умения (дрибъл, стрелба и подаване), за най-добър стрелец от линията за 3 точки. Тези конкурси всяка година носят различни имена заради различните си спонсори.

Малко след мача на звездите идва и последният ден за трансфер на играчи. Краят на редовния сезон е около 20-ти април. Тогава идва време за много индивидуални награди - отново новак на годината, най-полезен играч, най-добър защитник, най-развиващ се играч, най-добър треньор. По това време се избират и 3 отбора от най-добрите играчи на отделните постове от цялата лига.

Плейофи

В края на април започват плейофите като продължение на редовния сезон. За тази част от шампионата се класират по 8 отбора от всяка конференция. Във всяка от 2-те конференции става класиране на 8-те отбора по брой победи. По-предното класиране, което имат победителите в дивизиите, носи преимущество. Така се оформят 2 потока от по 8 отбора. Те продължават да играят помежду си, като 2-те конференции се срещат чак на финала. В 2-те конференции се провежда първият кръг на плейофите (четвъртфинали на конференциите). Първият среща последния и т.н. съобразно таблицата:

#1 #8
#2 #7
#3 #6
#4 #5

Мачовете се играят до 4 победи, т.е. най-много може да са 7 мача за двойка отбори. Осмината победители достигат да втория кръг на плейофите, т.нар. полуфинали на конференцията. Там се сблъскват победителите от сблъсъците между 1-8 и 4-5 от една страна, както и 2-7 и 3-6 от друга. Последният трети кръг (финал на конференцията) определя кой отбор ще отиде на финала на НБА, който определя шампиона.

Вижте също

Шаблон:Link FA Шаблон:Link GA