Разлика между версии на „Лозенска планина“

Направо към навигацията Направо към търсенето
препратки
(препратки)
[[File:Pasarel-vicinity.jpg|thumb|Лозенскаright|250px|Околностите планинана -Пасарел проходътв Влаковетеподножието на спусканеЛозенска в [[Долни Пасарел]]планина]]
 
'''Лозенска планина''' се намира в Западна [[България]], в непосредствена близост до [[София]] и [[Витоша]], южно от [[Софийско поле|Софийското поле]]. Западната ѝ граница е очертана от [[Панчаревски пролом|Панчаревският пролом]] на река Искър, между [[Панчарево]] и [[Пасарел]], югозападната — от [[Искър (язовир)|яз. Искър]]. В подножието и са разположени селата [[Лозен (Област София-град)|Лозен]], [[Герман]], [[Долни Пасарел]] и [[Габра]]. От тях към главното било на планината са прокарани туристически маршрути, които в по-вечетоповечето случаи се дублират с почвени пътища и козарски пътеки, прокарани в миналото за стопански цели, използващи се и до днес. Най-популярни са маршрутите около вр. [[Полуврак]] и [[Панчаревско езеро|Панчаревското езеро]].
 
В Лозенската планина се намират [[Германски манастир|Германски]], [[Лозенски манастир|Лозенски]], [[Панчаревски манастир|Панчаревски]] и [[Долнопасарелски манастир]], както и средновековната крепост [[Урвич (Кокалянски)|Урвич]].
 
== География и геология ==
Лозенската планина е част от най-западния край на [[Ихтиманска Средна гора]]. Планината се издига преди около 90 милиона години на границата на горната [[Креда]] и долен [[Терциер]]. Докато планината се издига, [[Софийско поле|Софийското]], Самоковското и Чукуровското поле потъват. Това показват заравненостите образувани в период на относителен тектонски застой. Планината се оформя окончателно през [[Квартенер]] преди 1 милион години. Площта и&#768; е 80 кв. кмkm<sup>2</sup>. При село [[Габра]] се намира мината Чукурово за [[лигнитни въглища]]. Тя има 2 дяла&nbsp;— северен и югозападен. Границата им минава по река Ракита.
* Северен дял&nbsp;— Той е по-голям и висок. Северните склонове и тези към река [[Искър]] са стръмни , а към река Ракита полегати и изпълнени с множество поляни.
и изпълнени с множество поляни.
Тук са най-високите върхове в планината:
 
*[[Попов дел]] (1190 мm)
*[[Ланина могила]] (1188 мm)
*[[Половрак]] (1182 мm)
*[[Бачун]] (1150 мm)
 
* Югозападен дял&nbsp;— В северната му част се намира най-високият му [[връх]] [[Шарбаница]] (1101)м m. На югоизток от него делът е прорязан от сравнително дълбоките [[Русамски дол]] и [[Беларски дол]], които се вливат в р. [[Искър]]. Хребетите над тях слизат стъпаловидно, завършвайки с интересни скали по върховете [[Гарванец]], [[Загазе]] и [[Калето]]. Скалите Гарванец са един от най-интересните туристически обекти в планината. На юг и югозапад от [[Беларски дол]], делът представлява нещо като наклонена към [[язовир Искър]] плоскост с няколко едва подаващи се над нея върхове ([[Суша могила]], [[Агината могила]]). В този район попадат опитното дивечоразвъдно стопанство и забранената зона около [[язовир Искър]].
 
== Климат ==
Мек [[умерено континентален]]. Снежната покривка не се задържа дълго - 4 месеца.
 
== Води ==
Повечето реки и потоци пресъхват през лятото особено по северните склонове. Дори по-дълга водна артерия като потокът в Беларски дол, приемащ няколко по-дълги потока до вливането си в [[река]] [[Искър]], през юли и август може да пресъхне напълно. Въпреки това в планината има достатъчно извори. По-известни са Бачул, Студен кладенец, Ибров кладенец, Светена вода, Ловджийската чешма, Гъркина чешма, Матейната чешма и Изворо. Най-голямата река протичаща в пределите на Лозенска планина е Ракита. От северната страна има множество къси и маловодни реки и потоци. Те са известни главно на по-старите жители на селата и на козари и говедари. Такива са Брожданска, Радиличка, Сакошка и Димовска бара, Блазно дере, Каменити дол, Ланчевска бара, Топлика, Буков дол и др. Над Нови хан е по-голямата река Студеница, която извира от северния склон на [[връх]] Мали Попов дял и има дълбока и красива долина. Също много красива е долината на Търнавска река. Горното и Долното [[Габренско езеро]] са добре познати на любителите на риболова. Макар и да се води като язовир, [[Панчарево]] е най- популярната от водните площи около [[София]]. Минералният извор при [[Панчаревско езеро|Панчаревското езеро]] е още от римско време, а вероятно и преди това е бил известен на траките[[траки]]те. Днес се намира под езерото, но водите му са изведени до чешмите и банята на самия бряг.
 
== Почви ==
До 700 мm са [[канелени горски почви|канелени горски]], на по-голяма височина [[кафяви горски почви|кафяви горски]], а по [[Искър]] [[алувиални почви|алувиални]].
 
== Флора ==
Лозенската планина е била населена още в древността. В планината има няколко тракийски светилища и могили. По-късно са построени няколко наблюдателни крепости - ''Равулското кале'' на връх [[Калето]], ''Европейското кале'' на едноименния връх и [[Урвич (Кокалянски)|Урвич]]. Старият път от [[София]] за [[Самоков]] е минавал през тогавашното село Горни Лозен и планинския проход Влаковете (името на прохода дошло от волските и конските впрягове, които извличали тежките товари по стръмния северен склон към прохода). Оттам пътят се спускал до село [[Долни Пасарел]] и продължавал по долината на река [[Искър]]. Село [[Габра]] е основано по турско време от освободили се от пазачите си роби, Горни Лозен&nbsp;— според легендата от юнак надвил "черен арапин" и спечелил свободата на свои сънародници, а [[Нови хан]], възникнал на мястото на най-големия хан по пътя от [[Цариград]] до [[Белград]]- Йени хан. Според едно предание в м. Селище е било селото, чиито жители са основали [[Долни Лозен]].
 
В планината има и няколко паметника. На връх [[Половрак]] сред малък парк е паметникът на неизвестен въстаник от четата на [[Георги Бенковски]]. В Стражарски дол, близо до вилна зона "[[Пасарел]]", е паметникът на смелия летец [[Димитър Списаревски]], направил първия таран в авиационната ни история, спирайки [[бомбардировач]] летящ към [[София]].
 
В планината има и няколко манастира:
Image:Lozen-monastery-1.JPG | Лозенски манастир „Свети Спас“
</gallery></center>
 
== Външни препратки ==
 
{{commonscat|Lozen|Лозенска планина}}
* [http://www.lozenska.hit.bg/ Лозенска планина] — авторски сайт с история, маршрути и фотогалерия
 
 
 
 
[[Категория:Планини в България]]

Навигация