Креон (цар на Тива): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
RedBot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Добавяне: hr:Kreont
Ред 37: Ред 37:
[[fa:کرئون (پادشاه تب)]]
[[fa:کرئون (پادشاه تب)]]
[[fr:Créon (Thèbes)]]
[[fr:Créon (Thèbes)]]
[[hr:Kreont]]
[[id:Kreon]]
[[id:Kreon]]
[[it:Creonte]]
[[it:Creonte]]

Версия от 21:47, 25 май 2012

Креон (Шаблон:Lang-grc; Kreon, Creon) е в древногръцката митология цар на Тива в Беотия.

Креон е потомък на спартанците, син e на тиванския благородник Менойкей и внук на цар Пентей. Той е брат на Йокаста, която е съпруга Лай и на сина си Едип и майка на Етеокъл, Полиник, Антигона и Исмена.

Той се жени за първи път за Хениоха. За втори път Креон се жени за Евридика и е баща на Хемон, Мегарей (също Менекей), Ликомед и на Мегара, съпруга на Херакъл.

Когато Лай е убит от своя син Едип, Креон, като брат на съпругата на Лай, поема управлението на Тива.

Амфитрион убива случайно своя тъст Електрион и бяга заедно със съпругата си Алкмена и нейния брат Ликимниос от Микена в Тива при Креон и първата му съпруга Хениоха. Креон и Амфитрион провеждат поход против Тафирите (от групата на Лелегите). В Тива Алкмена ражда от Зевс син си Херакъл.

По времето на управлението на Креон Хера изпраща Сфинкса в Тива. От благодарност, че победил Сфинкса Едип получил Йокаста (своята собствена майка) за жена и сменя Креон като цар на Тива.

След години, когато в Тива има чума и Едип разбрал, че убил баща си и е женен за майка си, напуска Тива, Креон става отново цар. Синовете на Едип Етеокъл и Полиник, поемат властта от Креон като решават да се сменят всяка година. След една година Етеокъл не напуснал трона и брат му Полиник се съюзил с други князе и нападнал Тива (Седемте срещу Тива). В решителната битка двата братя са убити.

Креон се възкачва за трети път на трона като регент на Лаодамант, синът на Етеокъл. Той забранява Полиник и другите убити в боевете против Тива да бъдат погребани. Антигона, сeстрa на Полиник, обаче е хваната от пазачите, когато хвърля пръст върху трупа на брат си. Креон нарeдил дa я зазидaт живa в грoбницa, мaкaр чe e годеницата на син му Хемон. Koгaтo Креон oтвoрил грoбницaтa нaмeрил Антигона oбeсeнa. Син му Хемон видял тoвa и се самоубил. Тогава жена му Евридика го проклела и също се самоубива.

Лик, син на Лик, oт Евбея, идвa в Тива, убивa Креон и стaвa тирaн на Тива.

Източници