Разлика между версии на „Ибрахим паша“

Направо към навигацията Направо към търсенето
udj=
м
(udj=)
}}
 
'''Ибрахим паша''' ({{lang-ota|إبراهيم باشا}}, {{lang-tr|Kavalalı İbrahim Paşa}}) е [[валия]] (османски губернатор) на [[Египет]], управлявал през [[1848]] година. СинНепризнат е[[хедив]] на Египет и [[МохамедСудан]]. АлиЕгипетски паша[[фелдмаршал]].
 
== Детство и ранна кариера ==
Ибрахим е роден в гр. [[Драма (град)|Драма]], тогава в османската провинция [[Румелия]], в семейството на гръцка християнка и мъж, нареченна име Турмацис.<ref>Maravelea, G.A.: "Sketch of the 1821 Revolution", Gamma Editions, Salonika 1959</ref>
 
След като семействотородителите му се развеждаразвеждат, женатамайка му се омъжва за [[Мохамед Али паша]], който осиновява детето и му дава името '''Ибрахим''', въвеждайки го в османската култура и ислямската[[ислям]]ската вяра.
 
Когато е на 16 години, Ибрахим е изпратен от баща си да служи на османския [[адмирал]]. По-късно самият той достига тази позиция и е изпратен да спре опитите на [[генерал-майор]] [[Александър Макензи-Фрейзър]] да превземе Египет.
 
Когато през [[1813]] г. отива в [[Арабия]], той участва във войната срещу Саудитите. По-късно получава управление над [[Горен Египет]]. Продължава и завършва войната срещу [[мамелюци]]те в Египет, а през [[1816]] сменг. сменя своя брат, [[Тусун паша]], като командир на египетските сили в Арабия.
 
== Операции в Мореа ==
{{Портал Македония}}
[[Категория:Драмчани]]
[[Категория:ФелдмаршалиЕгиптяни]]
[[Категория:Политика на Египет]]
[[Категория:История на Египет]]
[[Категория:Фелдмаршали]]
[[Категория:Адмирали]]
{{Египет-мъниче}}
{{монарх-мъниче}}

Навигация