Абстракция: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
CarsracBot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Добавяне: ta:நுண்புல
RedBot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Промяна: th:ภาวะนามธรรม
Ред 65: Ред 65:
[[sv:Abstraktion]]
[[sv:Abstraktion]]
[[ta:நுண்புல]]
[[ta:நுண்புல]]
[[th:นามธรรม]]
[[th:ภาวะนามธรรม]]
[[tk:Abstraksiýa]]
[[tk:Abstraksiýa]]
[[tr:Soyutlama]]
[[tr:Soyutlama]]

Версия от 07:57, 8 юни 2012

Хуан Оливарес, пример за абстрактно изкуство

Абстракция (от латински abstractio - отвлечен) е процес или израз означаващ някакво отвлечено, ирационално понятие или фикция. В този смисъл абстракциите са малко или много нереална, отдалечена представа за действителността. Въпреки това обаче те са особена форма за опознаване на тази действителност.

Съвременното си значение думата получава в началото на 20-ти век. Абстрактното мислене е по-висша форма на мислене от логическото мислене. За да разбере човек абстрактното изкуство, трябва винаги да може да го погледне от две различни гледни точки, от две различни позиции.[1]

Абстракция в информатиката

В информатиката абстракция е начин на разглеждане на обект, при който се взимат предвид само тези негови характеристики, които имат значение в конкретната ситуация. Използването на абстракции при създаването на компютърни програми дава възможност за сложни обекти да се мисли като за прости такива. По този начин абстракциите позволяват да се конструират сложни програми, въпреки ограничените възможности на човешкия мозък. Абстракциите лежат в основата на обектно-ориентираното програмиране.

Външни препратки

Източници

Шаблон:Философия-мъниче Шаблон:Математика-мъниче Шаблон:Изкуство-мъниче