Разлика между версии на „Библос“

Направо към навигацията Направо към търсенето
4352 bytes added ,  преди 9 години
редакция без резюме
{{редактирам}}
{{Световно културно наследство
|Име = Библос
|Застрашен =
}}
Древният финикийски [[град]] '''Библос''' ({{lang-el|βύβλος}}, Библос; на [[латински]]: ''Byblos'') (- дн. '''Жбейл'''), срещан още и като '''Бибъл''', '''Библ (/Гублу)/''' се намира на около 40 км (близо 25 мили) на северсеверно от [[Бейрут]].
 
== Значение ==
Бибъл е древен финикийски град и трети по значение в историята на [[Финикия]], след [[Сидон]] и [[Тир]]. Бибъл доставял древноегипетски папирус в [[Древна Гърция]], откъдето идва и името му на [[койне]] - ''библос'' ({{lang-el|βύβλος}}).<ref>[http://www.britannica.com/EBchecked/topic/86962/Byblos Byblos (ancient city, Lebanon)]</ref> По значение за древна Финикия, Библос може да е бил трети, но по такова в общочовешки план е първи, тъй като според една от общо трите хипотеза за [[етимология]]та на [[Библия]]та, от името му на койне «библос» (папирус) идва и «библия» (книга).
== Местоположение ==
Библос се е намирал в центъра, и бил сърцето на древен Ханаан, т.е. Финикия. След [[битка при Кадеш|битката при Кадеш]]; нашествието на т.нар. [[морски народи]] към [[древен Египет]]; и последвалия [[Изход (Библия)|Изход]], Библос /ведно с Финикия/ се сдобил по силата на историческите обстоятелства със свобода за собствени начинания и предприятия. Южната част от древен Ханаан била завоювана от "избрания народ", като според древните писания от текстовете залегнали в Стария завет, древните [[ханаанци]] били изтикани към [[Тир (град)|Тир]] и северно от него. Тези редактирани писания, предвид общоналожилата се [[документална хипотеза]], и съвременните археологически разкрития на територията на Израел и Палестина, все повече се подлагат на ревизия - в смисъл, че не е имало подобни жестоки и брутални военни действия като описаните в [[книга на Исус Навин|книгата на Исус Навин]], а целия исторически процес по "сливане" между израилтяни и ханаанци преминал по-скоро "гладко" (ср. [[амореи]] и [[арамеи]]).
 
Следствие от тези събития, се оформила територията позната в античността като [[Сирофиникия]], която започвала северно от Тир и собствено - северно от Библос, а античният град бил своеобразно "сърце" и център на антична Финикия (Сирофиникия - в разлика от другата [[либофиникийци|Либофиникия]]).
 
== Легендарни сведения ==
Градът е известен на древните писмени текстове още от 4-то хилядолетие пр.н.е., т.е. още с началото на [[писменост|писмената история]], а и на [[древност]]та. Става известен с храмовете на Ваал (ср. [[Ваал (бог)]] и [[Ваал (демон)]]), а по-късно в древногръцкия му контекст е известен като място за поклонение на бог [[Адонис]], чийто култ се разпространява в Древна Гърция. Според представите на древните египтяни, [[Изида]] намира тялото на [[Озирис]] в дървена кутия имено в Библос.
 
== История ==
Библос е измежду най-старите непрекъснато населени градове в целия свят. Първите заселвания датират по време на неолитния период 7000 години пр.н.е. В третото хилядолетие пр.н.е. Библос е едно от най-важните [[Средиземно море|средиземноморски]] [[пристанище|пристанища]].
 
== Източници ==
<references />
 
== Литература ==
26 986

редакции

Навигация