Доколумбови презокеански контакти с Америка: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Промяна: en:Pre-Columbian trans-oceanic contact
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.2+) (Робот Промяна: fr:Contacts trans-océaniques précolombiens
Ред 49: Ред 49:
[[es:Hipótesis de contactos transoceánicos precolombinos]]
[[es:Hipótesis de contactos transoceánicos precolombinos]]
[[fa:تماس با قاره آمریکا پیش از کریستف کلمب]]
[[fa:تماس با قاره آمریکا پیش از کریستف کلمب]]
[[fr:Hypothèses de contacts trans-océaniques précolombiens]]
[[fr:Contacts trans-océaniques précolombiens]]
[[he:מסעות מוקדמים ליבשת אמריקה]]
[[he:מסעות מוקדמים ליבשת אמריקה]]
[[lt:Ikikolumbinės kelionės į Ameriką]]
[[lt:Ikikolumbinės kelionės į Ameriką]]

Версия от 04:32, 1 юли 2012

Свиването на т.нар. берингов мост от 21 000 г. пр.н.е.

Доколумбовите презокеански контакти с Америка са теории за връзки между т.нар. коренно население на Северна и Южна Америка, наричано индианци (които се заселват Америка преди около 10 000 г. пр.н.е.) и главно народите от Стария свят или други такива от Африка, Азия, Европа, Океания, които са настъпили преди откриването на Америка от Христофор Колумб през 1492 г.

Много от тези контакти са предположения основани въз основа на исторически сведения, археологически находки или културни сравнения. Всички те са спорни и засега непотвърдени и дискусионни, заради много двусмислени или косвени доказателства по темата. Засега само една доколумбова находка е призната за безспорна в Америка - викингско селище в Нюфаундленд, Канада от около 1000 г.

Главна хипотеза

Финикийските и пунически кораби плавали под знак на Танит

Контактите могат условно да се поделят на такива през Тихия или Атлантическия океан. Сред най-дискутираните и вероятни са тези, които биха могли да осъществят цивилизации с високо развито морско дело. По тази причина основен интерес представлява периода в древността от около 1200 г. пр.н.е. до края на античността в Стария свят. Това е периода на разселване на т.нар. морски народи и на финикийските плавания и колонизации. Известно е, че около 600 г. пр.н.е. при управлението на фараона Нехо II, финикийска експедиция обикаля Африка от Червено море, заобикаляйки нос Добра надежда и се завръща през Гибралтар в Древен Египет. Семитската колония Картаген предприема в последствие в началото на 6 век пр.н.е. две добре известни далечни плавания - едно на Ханон до Гвинейския залив и друго на Хамилкон до Британските острови. На пуните са били добре известни Канарските острови, но данни за техни евентуални пътувания и вероятни открития западно от тях няма, а сведенията за пуническата цивилизация са почти изцяло гръко-римски, което предвид на античното противопоставяне между Рим и Картаген, е възпрепятствало по обективни причини да се запазят и оцелеят каквито ѝ да е сведения за това дали на Картаген е било познато съществуването на голямата земя отвъд Атлантика, още повече, че това по всяка вероятност би било държавна тайна. Сайръс Гордън счита, че древните семити - финикийци и пуни са прекосили Атлантическия океан в древността, и в крайна сметка са достигнали до Мезоамерика, и в последствие културата се разпостранила и към инките в Южна Америка. [1] Тази хипотеза донякъде съвпада с времето на възникване на първата високоразвита доколумбова култура в Америка - тази на олмеките, която се датира въз основа на радиовъглеродния анализ в периода между 1200 г. пр.н.е. до 400 г. пр.н.е., която датировка напълно съвпада с периода на възникване и разпространение на морските култури на т.нар. морски народи, финикийците и пуните в Стария свят. [2][3]

Дори да са съществували, тези презокеански контакти с Америка са били инцидентни и спорадични и в този смисъл не могат да се съпоставят, още по-малко противопоставят, на фактите по и от настъпването на колумбовия обмен, които произтичат закономерно от обстоятелството по достигане на определено и техническо ниво на развитие на западната европейска цивилизация, последвани от европейската колонизация на света.

Тур Хейердал за произхода на олмекската цивилизация

виж и Улубурунско корабокрушение

Първата мезоамериканска цивилизация на олмеките е датирана въз основа на два независими и паралелни радиовъглеродни анализи на открити предмети, между 1000 г. пр.н.е и 600 г. пр.н.е. и между 800 г. пр.н.е. и 400 г. пр.н.е. Ето до какво обобщение достига Тур Хейердал в тази връзка за нейния произход:

Сходствата между ранните цивилизации на Египет и Мексико не са ограничени до пирамидите ... И в Мексико, и в Египет е съществувала високоразвита система на йероглифна писменост ... Учените отбелязват приликата в стенописите на храмове и гробници, сходната конструкция на храмовете и изкусните мегалитни колонади. Обърнете внимание на това, че изкуството на строеж от плочи на архитектурни арки от двете страни на Атлантическия океан не е било известно и застъпено. Обърнете внимание и на наличието на циклопски по размер каменни човешки фигури, на невероятните астрономически познания и високо развитата календарна система в Мексико и Египет. Учените съпоставят удивителното съвършенство на практиката на трепанация на човешкия череп, характерна за древната средиземноморска култура, Мексико и Перу, а също така и на сходния египетски и перуански обичай на мумифициране. Тези и други обширни доказателства за сходството на културите, взети заедно, може да потвърдят теорията, че веднъж или многократно морски съдове от бреговете на Средиземно море са прекосявали Атлантическия океан и са принесли основите на цивилизацията на аборигените на Мексико.

(от списание «Egypt travel magazine» № 21,23-29 май 1969 г., стр. 31)

В допълнение към своята статия "По следите на бога на Слънцето" в списанието издавано в Кайро със заглавие «Egypt travel magazine», Хейердал набляга на обстоятелството, че никъде в Америка и в частност в Мексико, археолозите не са открили доказателства за еволюционното развитие на индианските култури. Навсякъде всички данни издават изненадващ цъфтеж инжектиран отвън и наследен по правило от околни наложили се военно на по-ранната култура индиански племена. Навсякъде се откриват следи от имигранти, които са дошли отнякъде и са донесли със себе си една зряла и сложна цивилизация в областите, където са живели доста примитивни народи. Няма и своеобразен център откъдето да е започнало развитието на ранните американски цивилизации, подобно на Древен Египет и Двуречието, т.е. в плодородния полумесец. И което е най-поразителното, началото на цивилизацията в Америка (отнасяща се до културата на олмеките) е ограничена до изключително неприветливите области на тропическите и субтропическите джунгли на Централна Америка. Но натам водят океанските течения от Гибралтар и Канарските острови, които се вливат във водите на Мексиканския залив.

Галерия

Източници

  1. http://www.nytimes.com/2001/04/09/obituaries/09GORD.html
  2. Cyrus Herzl Gordon, Before Columbus; links between the Old World and ancient America, Crown, 1971, p. 138
  3. http://www.jstor.org/pss/677086

Вижте също

Външни препратки