Джон Маккрей: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: pl:John McCrae
GrouchoBot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Добавяне: vls:John McCrae
Ред 101: Ред 101:
[[pl:John McCrae]]
[[pl:John McCrae]]
[[simple:John McCrae]]
[[simple:John McCrae]]
[[vls:John McCrae]]

Версия от 15:32, 1 юли 2012

Джон Александър Маккрей
John McCrae
канадски поет, писател, художник, военен и лекар

Роден
Починал

Учил вУниверситет на Торонто[1]
Работил вУниверситет „Макгил“
Семейство

Уебсайт
Джон Александър Маккрей в Общомедия

Подполковник Джон Александър Маккрей (Шаблон:Lang-en; 30 ноември 1872 - 28 януари 1918) е канадски поет, писател, художник, военен в Първата световна война, лекар и хирург по време на Фландърското сражение през 1914. Той е най-известен заради своята военна мемориална поема Във Фландърските полета (In Flander Fields)

Биография

Къщата на Джон Маккрей в Гвелф

Маккрей е роден в Гвелф, Онтарио и е внук на шотландски имигранти. Той учи в Колежански професионален институт в своя град и става член на военния полк в Гвелф.

Маккрей работи за своята бакалавърска степен в Университета на Торонто през 1892-93. Налага му се да прекъсне своето обучение там поради честите проблеми с астмата си.

Той е член на полка в Торонто Собствените пушки на кралицата в Канада, докато учи в тамошния университет. По това време е издигнат в капитан и командва ротата.

Измежду другите документи в къщата на Маккрей в Гвелф се намира и писмо, което той пише на 18 юни 1893 до Лаура Кейнс, докато учи за артилерист в Кралския военен колеж на Канада в Кингстън, Онтарио. В писмото Маккрей пише: "... Имам прислужник... Доста елегантно място е всъщност... Моите прозорци гледат към залива и са близо до водата; в порта има доста кораби в момента, а реката изглежда много красиво."

Той става магистър по английски и математика през 1894 в Селскостопанския колеж. [2]

Джон Маккрей се завръща в Университета в Торонто и завършва своята бакалавърска степен. Той по-късно учи медицина. Докато учи в университета Маккрей се включва в братството "Зета Пси" и публикува своите първи поеми.

Докато е в медицинското училище, той дава уроци на други студенти, за да успее да плати собственото си обучение. Две от неговите ученички са сред първите жени доктори в Онтарио. [3]

Маккрей завършва своята лекарска специализация в болница "Робърт Гарет", дом за възстановяващи се деца в Балтимор, Мериленд. [4]

През 1902, той е назначен за патолог в Монреалската болница, а след това също става и асистент патолог в Кралската болница "Виктория" в Монреал. През 1904 е назначен за лекарски сътрудник в същата болница. По-късно същата година заминава за Англия, където учи няколко месеца и става член на Кралския колеж на лекарите.

През 1905 Маккрей започва своята практика, въпреки че продължава да дава лекции в няколко болници. Назначен е за патолог в Монреалската болница за бебета и бездомни деца през 1905. През 1908 работи като лекар в Кралската болница "Александра" за инфекциозни болести.

Джон Маккрей през 1912, облегнал се на слънчев часовник.

През 1910 той придружава лорд Грей, генерал-губернатор на Канада, на кану пътуване до залива Хъдсън, където Маккрей служи като лекар на експедицията.

Той работи и в артилерийските части по време на Втората Бурска война и след неговото завръщане е назначен като професор по патология в университета във Вермонт, където преподава до 1911. Маккрей също преподава и в университета Макгил в Монреал, Квебек.

Когато Обединеното кралство обявява война на Германската империя в началото на Първата световна война, Канада като част от Британската империя също обявява война. Маккрей е назначен като полеви хирург в канадската артилерия и е начело на полева болница по време на битката при Ипр през 1915. Приятелят и предишен студент на Маккрей Алексис Хелмър е убит в битката и неговото погребение представлява вдъхновението, повлияло на Маккрей да напише своята най-известна творба "Във Фландърските полета" ("In Flander Fields"), написана на 3 май 1915 и публикувана за пръв път в списание "Пънч" ("Punch").

На 1 юни 1915 на Маккрей му е заповядано да се оттегли от артилерията, за да създаде канадската основна болница номер 3 в близост до Булон сюр Мер, западна Франция. К.Л.К. Алисън рапортува, че Маккрей "съвсем невоенно [ми] каза какво мисли за това да бъде изпратен в болницата и да бъде отделен от неговите обичани оръдия. Последните му думи към мен бяха: "Алисън, всичките проклети доктори на света няма да спечелят тази война - това, от което се нуждаем са повече войници."" [5]

Поемата Във Фландърските полета се появява анонимно в списание "Пънч" ма 8 декември 1915, но през същата година Маккрей е обявен за автора й. Стихът веднага става един от най-известните поеми през войната и е използван в безброй кампании за набирания на средства. Творбата се превежда на много езици (на латински например заглавието е "In agro belgico"). "Във Фландърските полета" е издадена с голям успех и в САЩ.

За осем месеца болницата, където Маккрей служи, представлява редица палатки, наречени "Дурбар" (те са дарени от Каикхусрау Яахан и докарани с кораби от Индия), но след наводнения, бури и мраз болницата е преместена през февруари 1916 в Йезуитския колеж в Булон сюр Мер.

Погребението на Джон Маккрей

Маккрей, вече известено име (чийто правопис често се бърка [6]), говори за своята неочаквана слава с известно количество хумор, желаейки "да печатат "Във Фландърските полета" правилно - това никога не се случва в днешно време", но (както пише неговия биограф) "той се задоволяваше с това, че поемата дава възможност на хората да видят къде лежи техния дълг." [7]

На 28 януари 1918, докато все още командва болницата, Маккрей умира от пневмония. Той е погребан с всички почести [8] в отделението в гробището на Вимерукс на Федерацията на военните гробове, само на няколко километра по брега от Булон сюр Мер. Конят на Маккрей "Бонфайър" (Bonfire) води процесията. Надгробният камък на Джон Маккрей е поставен полегато, както са и всички останали поради песъчливата почва .

Завет

Гробът на Джон Маккрей

Маккрей е съавтор, заедно с Дж. Г. Адами, на медицинската книга "Ръководство по патология за студентите по медицина" (1912, 2-ро издание 1914). Той е и брат на Др. Томас Маккрей, професор по медицина в медицинското училище "Джон Хопкинс" в Балтимор и близък сътрудник на сър Уилям Ослър, известен канадски доктор.

Няколко институции са наречени на името на Маккрей в негова част. Четири училища в Онтарио носят неговото име. В сегашния Военен музей на Канада има галерия със специални изложби, наречена "Галерията на подполковник Джон Маккрей". В родният му град се намира неговата къща-музей.

В Ипр, град в Белгия, има музей наречен "Във Фландърските полета" [9], а също и снимка, и биографичен мемориал в чест на Маккрей в църквата "Св. Джордж" в същия град.

Източници

  1. www.cdnmedhall.ca
  2. Биография от Джон Педи
  3. "Ранните години" Подполковник Джон Маккрей в Veterans Affairs Canada
  4. Биография от Джон Педи
  5. Прескот (1985), стр. 99
  6. Прескот (1985), стр. 106
  7. Прескот (1985), стр. 107
  8. За погребението
  9. Музей "In Flander Fields"

Външни препратки