Пенсакола: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
допълнение
мРедакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
'''Пенсакола''' ({{lang-en|Pensacola}}) е най-западният град на [[щат]]а [[Флорида]], в [[САЩ]], и административен център на окръг Ескамбия. Това е пристанищен град, разположен на едноименния залив Пенсакола, свързан от своя страна с [[Мексикански залив|Мексиканския залив]]. Климатът е влажен, горещ през лятото и мек през зимата – почти не вали сняг, но се случват през няколко години снежни превалявания. Самият град наброява 51 923 души (2010 г.), а заедно с околните предградия и свързани градчета – 455 102 (2009 г.).
'''Пенсакола''' ({{lang-en|Pensacola}}) е най-западният град на [[щат]]а [[Флорида]], в [[САЩ]], и административен център на окръг Ескамбия. Това е пристанищен град, разположен на едноименния залив Пенсакола, свързан от своя страна с [[Мексикански залив|Мексиканския залив]]. Климатът е влажен, горещ през лятото и мек през зимата – почти не вали сняг, но се случват през няколко години снежни превалявания. Самият град наброява 51 923 души (2010 г.), а заедно с околните предградия и свързани градчета – 455 102 (2009 г.).


Името на най-вероятно идва от названието на испанското [[Средиземно море|средиземноморско]] пристанище [[w:es:Peñíscola|Peñíscola]], дадено на новосъздаденото селище от първите му обитатели. Днес Пенсакола има многобройни прозвища, свързани с неговата история и забележителности. Най-известното е: „Градът на петте флага“, отразяващо бурните исторически превратности, които са преживели тези земи. По различно време над града са се веели знамената на пет държави: [[Испания]] ([[Кастилия]]), [[Франция]], [[Великобритания]], [[Конфедеративни американски щати|Конфедерацията]] и САЩ. Други популярни прозвища са: „Най-белите плажове на света“ (заради изключително белия и фин пясък по крайбрежието на залива), „Изумрудения бряг“, „Люлка на военно-морската авиация“, „Западната врата на Слънчевия щат“, „Пи-кола“ и още други.
Името най-вероятно идва от названието на испанското [[Средиземно море|средиземноморско]] пристанище [[w:es:Peñíscola|Peñíscola]], дадено на новосъздаденото американско селище от първите му [[Европа|европейски]] обитатели. Днес Пенсакола има многобройни прозвища, свързани с неговата история и забележителности. Най-известното е: „Градът на петте флага“, отразяващо бурните исторически превратности, които са преживели тези земи. По различно време над града са се веели знамената на пет държави: [[Испания]] ([[Кастилия]]), [[Франция]], [[Великобритания]], [[Конфедеративни американски щати|Конфедерацията]] и САЩ. Други популярни прозвища са: „Най-белите плажове на света“ (заради изключително белия и фин пясък по крайбрежието на залива), „Изумрудения бряг“, „Люлка на военно-морската авиация“, „Западната врата на Слънчевия щат“, „Пи-кола“ и още други.


[[картинка:Pensacola1885.jpg|мини|ляво|150п|<center>Пенсакола през 1885 г.]]
[[картинка:Pensacola1885.jpg|мини|ляво|150п|<center>Пенсакола през 1885 г.]]

Версия от 11:00, 8 юли 2012

Колаж от най-известните забележителности на Пенсакола

Пенсакола (Шаблон:Lang-en) е най-западният град на щата Флорида, в САЩ, и административен център на окръг Ескамбия. Това е пристанищен град, разположен на едноименния залив Пенсакола, свързан от своя страна с Мексиканския залив. Климатът е влажен, горещ през лятото и мек през зимата – почти не вали сняг, но се случват през няколко години снежни превалявания. Самият град наброява 51 923 души (2010 г.), а заедно с околните предградия и свързани градчета – 455 102 (2009 г.).

Името най-вероятно идва от названието на испанското средиземноморско пристанище Peñíscola, дадено на новосъздаденото американско селище от първите му европейски обитатели. Днес Пенсакола има многобройни прозвища, свързани с неговата история и забележителности. Най-известното е: „Градът на петте флага“, отразяващо бурните исторически превратности, които са преживели тези земи. По различно време над града са се веели знамената на пет държави: Испания (Кастилия), Франция, Великобритания, Конфедерацията и САЩ. Други популярни прозвища са: „Най-белите плажове на света“ (заради изключително белия и фин пясък по крайбрежието на залива), „Изумрудения бряг“, „Люлка на военно-морската авиация“, „Западната врата на Слънчевия щат“, „Пи-кола“ и още други.

Пенсакола през 1885 г.
Файл:Flag of Pensacola.svg
Петте флага на Пенсакола

Първото селище по тези земи е било основано от испанският конкистадор Тристан де Луна и Арелано, през 1559 г., когато неговите 11 кораба с 1 400 души на борда, тръгнали от Веракрус, Мексико, акостират по белите брегове на вътрешния залив. В последствие селището е напуснато през 1661 г., но отново заселено от иберийските колонисти през 1698 г. По време на сраженията с французите през 1719-1720 г. испанският форт Сан Карлос е бил почти напълно изгорен. След Френско-индианската война, както е наричан американският военен театър на Седемгодишната война (1554-1563), тези земи стават британско владение, като фортът става столица на британската колония Западна Флорида. След Войната за независимост на САЩ британците окончателно напускат южните земи и оставят Западна и Източна Флорида на испанците. През 1819 г. Испания и САЩ подписват договор, според който Испания продава цяла Флорида на САЩ за огромната по това време сума от 5 млн. долара. През 1821 г. Флорида, а заедно с нея и Пенсакола, стават неразделна част от Съединените американски щати, като за пръв военен губернатор е назначен Андрю Джаксън, в последствие заел поста 7-ми президент на САЩ.

Три години по-късно, поради подходящото географско разположение, в Пенсакола започва строеж на федерална корабостроителница. По време на Гражданската война градът е изцяло във властта на Конфедерацията и няколко години над него се вее конфедералното знаме.

Пенсакола от въздуха - картичка от 30-те години на 20-ти век

Преди началото на Първата световна война на мястото на корабостроителницата се създава първата военоморска авиобаза на САЩ, където са тренирали и са усвоили пилотски умения десетки хиляди авиатори, включително Джон Глен (първият американски астронавт) и Нийл Армстронг (първият човек, стъпил на Луната).

Днес Пенсакола е известна не само с военновъздушната си база. В града се намира и Националният музией на военно-морската авиация и Университетът на Западна Флорида. Тя е популярна туристическа дестинация, седалище и на демонстрационния авиоотряд „Сините ангели“. Всяка година там се провеждат множество фестивали и исторически походи. Името на града става особено популярно след излъчването на многосерийната телевизионна продукция „Военна база „Пенсакола“.


Някои забележителности на Пенсакола


Външни връзки