Чесапийк: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ko:체서피크 만
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[Файл:Chesapeakelandsat.jpeg|дясно|мини|Заливът Чесапийк, сниман от Космоса]]
[[Файл:Chesapeakelandsat.jpeg|дясно|мини|Заливът Чесапийк, сниман от Космоса]]
'''Чесапийк''' е най-големият [[естуар]] в [[САЩ]]. Намира се на брега на [[Атлантически океан|Атлантическия океан]], на територията на щатите Вирджиния и Мериленд, когото почти разполовява.


Заливът '''Чесапийк''' е [[естуар]] на река Съскуеха̀нна ({{lang-en|Susquehanna River}}), най-големият в [[САЩ]]. Намира се на брега на [[Атлантическия океан]] на територията на щатите [[Вирджиния]] и [[Мериленд]], когото почти разполовява. Реката е най-дългата в Северна Америка, която се влива в Атлантическия океан.
Първият европеец, който проучва бреговете на Чесапийк (1607-1609) е легендарния капитан [[Джон Смит]], известен от легендата за [[Покахонтас]].

Първият европеец, който проучва бреговете на Чесапийк (1607-1609), е легендарният капитан [[Джон Смит]], известен от легендата за [[Покахонтас]].


== География ==
== География ==
Водосборния му басейн е с площ от 166.534 km² и обхваща повече от 150 реки. По-големите са [[Съскуехана]] (715 км), [[Потомак]] (665 км), [[Джеймс (река)|Джеймс]] (660 км) и др. Дължината на този естествен залив е 322 км, а ширината до 48 км. Максималната дълбочина е 14 м.
Водосборния басейн на [[залив]]а е с площ от 166,534 km², като обхваща повече от 150 реки. По-големите са [[Съскуехана]] (715 км), [[Потомак]] (665 км), [[Джеймс (река)|Джеймс]] (660 км) и др. Дължината на този естествен залив е 322 км, а ширината до 48 км. Максималната дълбочина е 14 м.


Над залива, близо до [[Анаполис]], е издигнат дългия близо 7 км [[Чесапийк Бей Бридж]], който свързва по-слабо населения и аграрен източен бряг с гъстонаселения и урбанизиран западен бряг.
Над залива, близо до [[Анаполис]], е издигнат дългият близо 7 км мост [[Чесапийк Бей Бридж]], който свързва по-слабо населения и аграрен източен бряг с гъстонаселения и урбанизиран западен бряг.


[[Категория:Заливи в Атлантическия океан]]
[[Категория:Заливи в Атлантическия океан]]
[[Категория:География на САЩ]]
[[Категория:География на САЩ]]
[[Категория:Мериленд]]
[[Категория:Вирджиния]]
[[Категория:Вирджиния]]
[[Категория:Мериленд]]


[[ar:خليج تشيزبيك]]
[[ar:خليج تشيزبيك]]

Версия от 20:15, 8 юли 2012

Заливът Чесапийк, сниман от Космоса

Заливът Чесапийк е естуар на река Съскуеха̀нна (Шаблон:Lang-en), най-големият в САЩ. Намира се на брега на Атлантическия океан на територията на щатите Вирджиния и Мериленд, когото почти разполовява. Реката е най-дългата в Северна Америка, която се влива в Атлантическия океан.

Първият европеец, който проучва бреговете на Чесапийк (1607-1609), е легендарният капитан Джон Смит, известен от легендата за Покахонтас.

География

Водосборния басейн на залива е с площ от 166,534 km², като обхваща повече от 150 реки. По-големите са Съскуехана (715 км), Потомак (665 км), Джеймс (660 км) и др. Дължината на този естествен залив е 322 км, а ширината до 48 км. Максималната дълбочина е 14 м.

Над залива, близо до Анаполис, е издигнат дългият близо 7 км мост Чесапийк Бей Бридж, който свързва по-слабо населения и аграрен източен бряг с гъстонаселения и урбанизиран западен бряг.