Разлика между версии на „Черен пипер“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (r2.7.1) (Робот Добавяне: ne:मरिच)
м
Подправката се получава от ферментирали изсушени недоузрели червени плодчета на растението. Зелените неузрели плодчета дават сходната подправка '''зелен пипер''' след изсушаване или мариноване в саламура или оцет. От изсушените и обелени узрели плодове се получава '''бял пипер'''.
 
== Черният пипер като подправка ==
Това е една от най-широко разпространените подправки в европейската [[кухня]], позната още от древността и ценена заради вкуса си и заради употребата си като [[консервант]]. Вкусът на черния пипер се дължи на [[вещество]]то [[пиперин]]. Смленият черен пипер, често наричан само „пипер“, се намира, заедно със [[готварска сол|сол]]та, на почти всяка трапеза в някои части на света.
 
=== Разновидности ===
Белият пипер се различава само по това, че се приготвя от зрели плодове. След като бъдат набрани, ги държат три дни и след това ги грухат и мият ръчно в кошница, докато дръжките и меката част бъдат отстранени, след което зърната се сушат. Понякога обаче той се приготвя от сух черен пипер чрез отстраняване на външната обвивка. Не е толкова пикантен като черния, но има по-чист вкус.
 
=== История ===
[[Картинка:Black pepper.jpg|left|200px|thumb|Зърна черен пипер]]
Черният пипер е популярна подправка още от [[предистория|предисторически времена]]. Вероятно е отглеждан за първи път на брега на [[Малабар]] в [[Индия]]. [[Едуард Гибън]] пише в ''[[Залез и упадък на Римската империя]]'', че пиперът бил „любима съставка на най-скъпите римски ястия“. Имайки предвид разходите на индийски подправки като пипера, [[Плиний Стари]] се оплаква, че „няма година, в която Индия да не изцежда от Римската империя поне петдесет милиона [[сестерция|сестерции]].“ Говори се, че [[Аларик I|Аларих]] [[вестготи|Вестготски]] поискал от [[Рим]] откуп от повече от един тон черен пипер при обсадата на града през [[410]] г.
:''Информацията в този раздел е от една енциклопедия от 1911 г. и може би е остаряла. Моля, променете я, ако е необходимо.''
 
В Югозападна [[Индия]] черният пипер расте свободно в богата, влажна, покрита с листа [[почва|почви]], в тесни долини, разпространявайки се по земята или чрез разклонени [[корен]]и. Местният метод за отглеждане е да се привържат краищата на пълзящите стъбла към съседни дървета, високи поне 1,80 m, особено към такива с груба кора, за да могат корените по-лесно да се прикрепят към повърхността. Гората след това се почиства от храсталаци, оставяйки само дървета, достатъчни за да осигуряват сянка и да позволяват добра вентилация. Корените се покриват с листа и [[Тор (биология)|тор]] и филизите се подрязват два пъти в годината.
 
На места, където черният пипер не расте свободно, се избира земя, която позволява свободно оттичане, но която не е прекалено суха или изложена на наводненяване, и калемите се засаждат на около 30 cm от дърветата или през дъждовния сезон през юни или през сухия сезон през февруари. Понякога няколко калема, дъли по около 45 cm се поставят в кошница и се заравят в корените на едно дърво, като калемите са наклонени към дънера. През октомври или ноември младите растения се покриват със смес от листа и кравешки тор. При сухи почви младите растения изискват поливане през ден през сухия сезон през първите три години. Растенията дават плодове на четвъртата или петата година и, ако са отгледани от калеми, са плодоносни в продължение на седем години. От растения, отгледани от калеми, се получава повече и по-качествен черен пипер, поради което този метод се използва по-често.
{{Подправки}}
[[Категория:Подправки]][[Категория:Двусемеделни]]
{{Link FA|he}}
{{Link FA|en}}
 

Навигация