Залцбург (провинция): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Промяна: de:Land Salzburg
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.2+) (Робот Промяна: sh:Salzburg (austrijska savezna zemlja)
Ред 116: Ред 116:
[[ro:Salzburg (land)]]
[[ro:Salzburg (land)]]
[[ru:Зальцбург (земля)]]
[[ru:Зальцбург (земля)]]
[[sh:Salzburg (pokrajina)]]
[[sh:Salzburg (austrijska savezna zemlja)]]
[[simple:Salzburgerland]]
[[simple:Salzburgerland]]
[[sk:Salzbursko]]
[[sk:Salzbursko]]

Версия от 19:15, 14 юли 2012

Залцбург
Знаме
Герб
Столица:Залцбург
Площ:7 154 км²
Население:521 238
Гъстота:72 души/км²
Губернатор:Габи Бургщалер
уебсайт:http://www.salzburg.gv.at
Карта

Залцбург (немски: Salzburg) е федерална провинция в състава на Австрия.

География

Местоположение

Провинция Залцбург, с нейната главна река Залцах, се намира между провинциите Горна Австрия, Щирия, Каринтия, Тирол, Южен Тирол (Италия) и Бавария (Германия).

През южната част минават Централните Алпи с многобройни 3000 метрови върхове. Масивът Дахщайн и Берхтесгаденските Алпи граничат със Залцбург на изток и на север.

Главни градове

История

Името на провинцията е тясно свързано с промишлеността за преработка на сол. На немски Salzburg означава "Замък от сол".

Политика

Управлението на провинцията се състои от представители на социалдемократическата и народната партия. Местното правителство от 2004 е водено от представителката на социалдемократите Габи Бургщалер - първата жена, заемаща този пост в Залцбург.

Икономика

В продължение на много векове в основата на икономиката на Залцбург и околните градове е добиването, рафинирането и продажбата на сол. От XV век започва да се развива и производството на бира и металургичната промишленост. В околните планини са открити находища на цинкови и медни руди. С изчерпването им обаче през XVIII-XIX век по-голяма роля в индустриалната структура започват да играят преработващите фабрики. Развива се транспорта и банковото дело. В края на ХХ век липсата на вълища е довела до интензивно изграждане на водноелектрически централи по планинските реки в региона, за да се осигури електроенергия.

Провинция Залцбург е един от най-бързо развиващите се региони в Европа. Икономика, фокусирана върху подкрепата на малки и средни предприятия в криза, се превръща в гаранция за стабилност. Въз основа на географското си разположение, Залцбург е седалище на много национални и международни корпорации като Порше и Ред Бул.

Външни препратки