Дъглас Адамс: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 54: Ред 54:
[[Категория:Атеисти]]
[[Категория:Атеисти]]
[[Категория:Англичани в САЩ]]
[[Категория:Англичани в САЩ]]
[[Категория:Личности (Кеймбридж)]]


{{Link FA|en}}
{{Link FA|en}}

Версия от 03:48, 15 юли 2012

Дъглас Адамс
Роден11 март 1952
Починал11 май 2001
ПрофесияПисател-хуморист, романист, драматург
НационалностВеликобритания
ЖанрНаучна фантастика, комедия
Подпис
Уебсайтdouglasadams.com
Дъглас Адамс в Общомедия

Дъглас Ноел Адамс (на английски:Douglas Noel Adams) е британски писател и драматург. Най-известен е като автор на „Пътеводител на галактическия стопаджия“, който започва като радио комедия през 1978 г. и се превръща в „трилогия“ от пет книги, която продава 15 милиона копия до края на живота му, телевизионен сериал, няколко пиеси и комикси, компютърна игра и игрален филм през 2005 г. Приносът на Адамс към радиото във Великобритания е отбелязан в Алеята на славата на британската Радио Академия.

Адамс е автор и на „Дърк Джентли. Холистична детективска агенция“ (1987) и „Дългият мрачен следобеден чай на душата“ (1988), както и „Смисълът на живота“ (1983) с Джон Лойд и „Последна възможност за виждане“ (1990) с Марк Каруърдайн и три сценария за телевизионния сериал „Доктор Кой“. Посмъртен сборник с негови творби, съдържащ незавършен роман, е издаден под заглавието „Сьомгата на съмнението“ през 2002 г.

Адамс става известен като природозащитник и любител на бързи коли, камери и Apple Macintosh. Той е твърд атеист и представя идеята за чувствителна локва, която се събужда една сутрин и си мисли „Намирам се в интересен свят - в интересна дупка - пасва ми хубаво, нали? Всъщност ми пасва зашеметяващо добре, трябва да е била направена специално за мен!“ Биологът Ричард Докинс посвещава книгата си „Делюзията Бог“ (2006) на Адамс, пишейки „Науката изгуби приятел, литературата изгуби светило, планинската горила и черния носорог изгубиха доблестен защитник.“

Биография

Дъглас Адамс е роден през 1952 в Кеймбридж, Англия. През 1957 родителите му се развеждат и той отива да живее с майка си и по-малката си сестра в Брентуд, където получава средното си образование. През 1971 е приет в Сейнт Джонс Колидж в Кеймбриджкия университет, където получава бакалавърска степен по английска литература през 1974.

Още в Кеймбридж Дъглас Адамс се включва в комедийната група Футлайтс. По време на нейни представления в Лондон през 1974 той прави впечатление на Греъм Чапман, като за кратко двамата работят заедно и няколко скеча на Адамс са включени в Летящият цирк на Монти Пайтън. През следващите няколко години Адамс работи на различни места, за да се издържа, като инцидентно пише комедийни скечове за радиото и телевизията.

Пътеводител на галактическия стопаджия се появява през 1977 като идея за сатиричен научнофантастичен радиосериал, който Адамс и продуцентът Саймън Брет предлагат на една от радиопрограмите на BBC. В писането на някои от първите епизоди участие взима и Джон Лойд. Сериалът се излъчва с голям успех през март и април 1978 и е последван от няколко продължения. През 1979 е издаден и първият роман от поредицата, включваща още четири части.

През 1991 Адамс се жени за Джейн Белсън и през 1994 им се ражда дъщеря. През 1999 семейството се премества от Лондон в Санта Барбара, Калифорния. Дъглас Адамс умира от инфаркт на 11 май 2001 в Монтесито.

Книги

Първоначално „Пътеводител на галактическия стопаджия“ съществува като комедийна радио-постановка по ВВС през 1978. В неговото продължение през 1980 година взима участие продуцента Джон Лойд. През 1979 вече е излязъл романът „Пътеводител на галактическия стопаджия“ и е станал много известен. Поредицата е продължена с „Ресторант на края на вселената“ (1980), „Животът, вселената и всичко останало“ (1982), „Сбогом и благодаря за рибата“ (1984) и „Почти безобидна“ (1992).

Във втората поредица излизат книгите „Дърк Джентли. Холистична детективска агенция“ (1987) и „Дългият мрачен следобеден чай на душата“ (1988), но тя не успява да достигне популярността на „Пътеводителя“, въпреки че много хора признават нейните достойнства.

Външни препратки

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Шаблон:Link FA