Рама VIII: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Масачузетс
м r2.6.5) (Робот Промяна: ko:아난타 마히돈
Ред 63: Ред 63:
[[it:Ananda Mahidol]]
[[it:Ananda Mahidol]]
[[ja:ラーマ8世]]
[[ja:ラーマ8世]]
[[ko:라마 8세]]
[[ko:아난타 마히돈]]
[[la:Ananda Mahidol (rex Siamensis)]]
[[la:Ananda Mahidol (rex Siamensis)]]
[[nl:Rama VIII]]
[[nl:Rama VIII]]

Версия от 10:56, 23 юли 2012

Ананда Махидол
крал Рама VIII
Управление2 март 1935 г. - 9 юни 1946 г.
НаследилРама VII
НаследникРама IX
Лични данни
Роден
Починал
Пълно имеАнанда Махидол Махидол
Подпис
Семейство
ДинастияЧакри
БащаМахидол Адунядет
МайкаСринагариндра
Ананда Махидол в Общомедия

Пхра Бат Сомдет Пхра Пораментхарамаха Ананда Махидол Пхра Аттхамараматхибодин (на тайски: พระบาทสมเด็จพระปรเมนทรมหาอานันทมหิดลฯ พระอัฐมรามาธิบดินทร, Phra Bat Somdet Phra Poramentharamaha Ananda Mahidol Phra Atthamaramathibodin, 20 септември 19259 юни 1946), е крал на Тайланд под името Рама VIII. Той е осмият крал от династията Чакри и е по-голям брат на настоящия тайландски крал Бумибол Адулядей.

Рама VIII е роден на 20 септември 1925 г. в Хайделберг, Германия, като принц Ананда Махидол Махидол. Той е най-големият син на принц Махидол Адулядей (син на крал Рама VII) и на съпругата му Мом Сангвал (Сринагариндра). Получава името Ананда Махидол (букв. Радостта на Маходол; на тайски името му е една дума) по настояване на чичо му крал Рама VI.

Заедно със семейството си малкият Ананда Махидол живее известно време в Париж, Лозана и Масачузетс, където баща му учи медицина. Семейството се завръща в Сиам през 1928 г. На следващата година умира принц Махидол и майката на Ананда Махидол поема сама грижата за цялото семейство.

През 1932 г. в Сиам е извършен държавен преврат. Страхувайки се за живота на внука си, който е един от наследниците на престола, кралица Саванг Вадхана изпраща Ананда Махидол и семейството му в Швейцария под предлог, че там принцът трябва да получи образованието си.

Крал Рама VII абдикира от престола през 1935 г., без да използва правото си да посочи наследник на короната. Следващият в линиятат на унаследяване на сиамската корона се оказва принц Ананда Махидол. Правото му обаче е оспорено от братовчед му принц Чулачакрапонгсе, който бил изключен по-рано от престолонаследието, но смятал това за незаконно. Тогава решението взема правителството на Сиам, което тълкува закона в полза на принц Ананда Махидол. На 2 март 1935 г. деветгодишният Ананда Махидол, който се намира в Лозана, е избран от парламента на Сиам и е провъзгласен за крал под името Рама VIII. Управлението на страната обаче е поверено на регенстки съвет. През 1938 г. Ананда Махидол се за първи път посещава Сиам като монарх.

Почти цялото управление на Рама VIII минава под белега на военната диктатура на фелдмаршал Пибунсонграм, който през 1939 г. променя името на страната от Сиам на Тайланд, а през 1940 г. започва война срещу колониалните сили на френското правителство във Виши. На 8 декември 1941 г. Япония окупира Тайланд. Кралят отсъствал от страната, поради което начело на регентството застава Приди Пханомьонг. На 27 януари 1942 г. Тайланд официално се включва във войната на страната на Япония. Загубата на войната и бомбардировките над Банкок сриват престижа на премиера Пибунсонграм и през 1944 г. той е сменен от либерала Кхуанг Абхайвонгсе. На 15 август 1945 г. Япония капитулира и Тайланд е окупиран от Великобритания.

През декември 1945 г. Ананда Махидол отново се завръща в Тайланд, но този път с диплома за юрист. Младият крал става изключително популярен сред тайландците, но външни наблюдатели са категорични, че самият той не желае да бъде крал и че управлението му няма да бъде дълго.

На 9 юни 1946 г., само четири дни преди поредното му заминаване за Лозана, където трябва да защити докторат по право, крал Рама VIII е намерен застрелян в спалнята си в големия дворец в Банкок.

Обстоятелствата около смъртта му така и не са изяснени. Първоначалното разследване от 1946 г. излиза със заключението, че смъртта на краля не е инцидент, но и че няма абсолютни доказателства нито за самоубийство, нито за покушение.

След поредния преврат от 1947 г. новото правителство подновява разследването и повдига обвинение в заговор за убийството на краля срещу секретаря му и двама негови пажове. През 1951 г., след продължителен процес, те са признати за виновни и са екзекутирани през 1955 г.

Въпреки осъдителните присъди, смъртта на Рама VIII продължава да е обвита в мистерия. И днес в Тайланд е забранено смъртта на Ананда Махидол да бъде публично обсъждана, но различни теории за истинските ѝ причини са публикувани от някои автори в чужбина.

След смъртта на Ананда Махидол тайландският престол е зает от брат му Пхумипхон Адунядет - Рама IX, който е настоящият крал на Тайланд.