Разлика между версии на „Диагностичен и статистически наръчник на психичните разстройства“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Stalik премести „Диагностично и статистическо ръководство на психическите разстройства“ като „[[Диагностичен и статистически наръчник...)
'''ДиагностичноДиагностичният и статистическостатистически ръководствонаръчник на психическитепсихичните разстройства''' или '''ДСН''' (английски: ''Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders'', често абревиирано просто като '''DSM'''), изготвян и публикуван от [[Американската психиатрична асоциация]] (АПА), е американско ръководство върху психическитепсихичните разстройства, което се използва международно. То се публикува от [[Американска психиатрична асоциация|Американската психиатрична асоциация]] и ритерии осигурява общ език и стандартни критерии за [[класификация на психичните разстройства]]. Използва се в [[САЩ]] и в различна степен по целия свят, в т.ч. и България, от клиницисти, изследователи, агенции за регулация на [[психиатрични лекарства|психиатричните лекарства]], компании за [[здравно застраховане]], [[фармацевтични компании]] и т.ндр. Има пет преработени издания на DSM от неговото първо публикуване през 1952 г. Актуалната понастоящем редакция е ДСН-ІV-ТР. В процес на изготвяне е ДСН-5.
 
== Издания ==
 
=== На български ===
 
* '''Американска психиатрична асоциация. (2009).''' ''Справочник за диагностичните критерии на ДСН-ІV-ТР.'' София: Българска психиатрична асоциация/изд. „Изток-Запад“. ISBN 978-954-9854-21-3 / ISBN 978-954-321-500-3
 
== Външни препратки ==

Навигация