Разлика между версии на „Сефарадски евреи“

Направо към навигацията Направо към търсенето
махам твърдения без източник
(махам твърдения без източник)
Терминът '''сефарад''' е употребен в [[Библия]]та и обозначава [[Иберийския полуостров]]. Прието е с този термин да се наричат живелите на Иберийския полуостров евреи и техните потомци. Тъй като след 1492 г. евреите са прогонени от [[Испания]], а няколко години по-късно и от [[Португалия]], сефарадския юдаизъм се разпростира в целия средиземноморски ареал след изгонването им от Иберийския полуостров, а по времето на [[Велики географски открития|Великите географски открития]] и в [[Нов свят|Новия свят]]. Онези от сефарадите които приемат [[християнство]]то по времето на [[реконкиста]]та, за да запазят [[имущество]]то си, общественото си положение или някакви привилегии стават известни като [[марани]]. Под страх от [[аутодафе]] след [[инквизиционен процес|инквизиционен процес]], те нямат правото да се конвертират обратно, т.е. да се връщат към старата си религия - [[юдаизъм|юдаизма]].
 
{{факт|По принцип се приема, че тези евреи са наследници на древните [[финикийци|финикийски общности]] (в [[Угарит]], [[Берит]], [[Бибъл]], [[Сидон]], [[Тир]], вкл. най-изявената - [[Картаген|картагенската]]), които по времето на [[зугот]]а и [[Хасмонеи]]те приели юдаизма за своя [[религия]], изоставяйки старата си вяра във [[Ваал]], [[Молох]] и т.н. Още от времето на Картаген, този град-държава притежавал големи колонии и владения на Пиренейския полуостров където основно по времето на ислямските завоевания се установил центърът на тази общност - в [[Ал-Андалус]] и в частност в [[Гранада]]. }}
Макар и прогонени от Испания сефарадите запазват своя испанско-еврейски говор известен като [[ладино]]. Мнозина от тях запазват и собствените си имена които имат в Испания и Португалия. Често обичаите и традициите на сефарадите се различават от тези на другите евреи-особено на [[ашкенази]]те. Двете еврейски общности трудно комуникират през вековете и дори остават до голяма степен чужди помежду си. Сефарадите, приети сравнително добре в рамките на [[Османска империя|Османската империя]] попадат в един свят, доминиран предимно от [[ислям]]а. Изолацията от Европа на този свят се отразява и на развитието на сефарадските общности. Лидери на световното еврейство стават ашкеназите-евреи, населяващи Централна и Източна Европа.
 

Навигация