Разлика между версии на „Носорогови“

Направо към навигацията Направо към търсенето
 
== Общи сведения ==
Носорозите са масивни животни, най-големите сухоземни бозайници след слоновете[[слон]]овете. Теглото им варира в границите от 900кг. до 4 тона в зависимост от вида. Новородените тежат 40-65 kg.
Той достига дължина до 4 метра , а височина 1,8 метра.
Белите, черните и суматранските носорози са двуроги, а индийският и яванският носорози са еднороги. Рогата са разположени върху горночелюстните кости. Всички носорози имат големи глави, широки гърди, дебели крака и къса опашка. Кожата е дебела, на цвят сива или кафява. Имат отличен слух и обоняние, но са късогледи, с отслабено зрение. На всеки крак имат по три пръста.
 
Белите, черните и суматранските носорози са двуроги, а индийският и яванският носорозиносорог са еднороги. Рогата са разположени върху горночелюстните кости. Всички носорози имат големи глави, широки гърди, дебели крака и къса опашка. Кожата е дебела, на цвят сива или кафява. Имат отличен слух и обоняние, но са късогледи, с отслабено зрение. На всеки крак имат по три пръста.
Въпреки своята огромна маса, черните носорози могат да развият скорост от 64 км/час. Носорозите създават представата за непобедимо животно, но всъщност кожата им е доста чувствителна, особено към слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми. По тази причина често се въргалят в калта.
 
Въпреки своята огромна маса, черните носорози могат да развият скорост от 64 км/километра в час. Носорозите създават представата за непобедимо животно, но всъщност кожата им е доста чувствителна, особено към слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми. По тази причина често се въргалят в калта.
В Африка живеят два вида носорози :бял и черен.
 
В Африка живеят два вида носорози : бял и черен.
 
== Ареал, биотоп и численост ==

Навигация