Вера Ацева: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 25: Ред 25:
{{Портал Македония}}
{{Портал Македония}}
{{СОРТКАТ:Ацева, Вера}}
{{СОРТКАТ:Ацева, Вера}}
[[Категория:Членове на Изпълнителния съвет на СРМ]]
[[Категория:Министри на Социалистическа република Македония]]
[[Категория:Дейци на НОВМ]]
[[Категория:Дейци на НОВМ]]
[[Категория:Кметове на Скопие]]
[[Категория:Кметове на Скопие]]

Версия от 06:00, 29 август 2012

Вера Ацева
македонска партизанка

Родена
Починала

ПартияЮгославска комунистическа партия
НаградиПартизански възпоменателен медал 1941
Вера Ацева в Общомедия

Вера Дончева Ацева - Доста (Шаблон:Lang-mk) е югославска комунистическа партизанка и народен герой на Югославия.

Биография

Вера Ацева е родена на 24 ноември 1919 година в село Ореовец край Прилеп. Братова внучка е на войводата от ВМОРО Мирче Ацев, а нейния брат Мирче Ацев е също югославски партизанин.

Вера Ацева става член на ЮКП през 1940 година и след разгрома на Кралска Югославия през Втората световна война се включва във въоръжената съпротива във Вардарска Македония. Участва в нападението срещу българското полицейско управление в Прилеп на 11 октомври 1941 година с Прилепския партизански отряд „Гоце Делчев“, след което минава в нелегалност[1]. Избрана е за заместник-комисар по политическите въпроси на Първа македонско-косовска бригада, създадена през 1943 година. През август 1944 година става политически секретар на трети и четвърти областни комитети на Македонската комунистическа партия и участва на първото заседание на АСНОМ.

След формирането на Социалистическа Република Македония Вера Ацева влиза в управлението на държавата. Член е на правителството, на Федералния изпълнителен комитет, депутат в събранията на СР Македония и СФР Югославия. През 1948 година е кмет на Скопие. През 1960 година Вера Ацева влиза в конфликт с Лазар Колишевски, тогава секретар на съюза на комунистите на Македония. Обвинява го, че заедно с Видое Смилевски - Бато взимат неправомерни решения извън Изпълнителния съвет на СРМ. На заседание от 18 октомври 1960 година Александър Ранкович подкрепя Колишевски и Смилевски и Вера Ацева е принудена да се оттегли от управлението. Премества се да работи в Белград. Умира на 10 ноември 2006 година в Скопие.[2]

Бележки

  1. Мичев, Добрин. Партизанското движение във Вардарска Македония, 1941-1944
  2. Народни хероји Југославије, „Младост“, Београд, 1975 година.