Георгиос Далас: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 11: Ред 11:
| починал-място = ?
| починал-място = ?
}}
}}
'''Георгиос Далас''' ({{lang-el|Δημήτριος Τζιμογεώργης}}) е гръцки революционер, деец на [[Гръцка въоръжена пропаганда в Македония|гръцката въоръжена пропаганда в Македония]] от началото на 20 век.
'''Георгиос Далас''' ({{lang-el|Γεώργιος Δάλλας}}) е гръцки революционер, деец на [[Гръцка въоръжена пропаганда в Македония|гръцката въоръжена пропаганда в Македония]] от началото на 20 век.


==Биография==
==Биография==

Версия от 10:28, 30 август 2012

Георгиос Далас
гръцки революционер

Роден
?
Починал
?
?

Георгиос Далас (Шаблон:Lang-el) е гръцки революционер, деец на гръцката въоръжена пропаганда в Македония от началото на 20 век.

Биография

Георгиос Далас е роден в Катерини, тогава в Османската империя. Присъединява се към гръцката пропаганда и действа като четник. Действа заедно с Николаос Рокас, Михаил Анагностакос и Георгиос Франгакос, през 1906 година участва в сражение с турски аскер край Долно или Горно Граматиково, през февруари 1907 година, по заповед на Михаил Анагностакос (капитан Матапас), участва в нападението над Βουδάγια. През декември 1908 година в Яворница убива албанците Назиф и Зинели, което се приема за голям успех на гръцката пропаганда в областта от ръководителя ѝ Й. Цумеркас. Далас участва в Балканската война, като е ранен в сражение с турците в Загори, Епир.[1]

Бележки