Цено Марков: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 10: Ред 10:
}}
}}


'''Цено (Цене) Марков''', приел по-късно името '''Маркович''' ({{lang-sr|Цене Марковић|Cene Marković}}), e [[войвода]] на [[Вътрешна македоно-одринска революционна организация|Вътрешната македоно-одринска революционна организация]], по-късно станал [[сърбомани]]н и оглавил чета на [[Сръбска въоръжена пропаганда в Македония|сръбската въоръжена пропаганда]], действала в Западна [[Македония (област)|Македония]].
'''Цено (Цене, Цени) Марков''', приел по-късно името '''Маркович''' ({{lang-sr|Цене Марковић|Cene Marković}}), e [[войвода]] на [[Вътрешна македоно-одринска революционна организация|Вътрешната македоно-одринска революционна организация]], по-късно станал [[сърбомани]]н и оглавил чета на [[Сръбска въоръжена пропаганда в Македония|сръбската въоръжена пропаганда]], действала в Западна [[Македония (област)|Македония]].


==Биография==
==Биография==

Версия от 07:12, 9 септември 2012

Цено Маркович
сърбомански войвода

Роден
Починал
?
Цено Маркович в Общомедия

Цено (Цене, Цени) Марков, приел по-късно името Маркович (Шаблон:Lang-sr), e войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, по-късно станал сърбоманин и оглавил чета на сръбската въоръжена пропаганда, действала в Западна Македония.

Биография

Роден е през 1864 година в Тетовско, където живее до петнадесетата си година, след което заминава на гурбет в България, а после и в Русия. По време на престоя си в Русия завършва подофицерска школа, известно време служи на руска служба, след което се връща в България, а след това заминава за Македония и се включва като войвода в борбата на ВМОРО срещу османското владичество.

По-късно обаче Марков се присъединява към сръбските четници и започва да действа срещу българските чети от лявата страна на река Вардар. При започването на Балканската война напада турските караули на Мердара.

В началото на Първата световна война се бие при Белград против австро-унгарските войски, а след това е изпратен от сръбските служби да противодейства срещу дейността на българското разузнаване. След разгрома на сръбските войски през 1915 година и настъплението на българската армия в района на Тетово Цено Маркович успява да се спаси и бяга пеш в Албания.

Впоследствие се бие на Солунския фронт. Жени се в Битоля, но скоро след това заминава на север със сръбската армия. След края на войната се завръща в къщи и заварва изгорял дома си, запален в знак на отмъщение.[1]

Бележки

Открийте още информация за Цено Марков в нашите сродни проекти: