Разлика между версии на „Национална гребна база „Средец““

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
[[Картинка:Гребна база "Средец".JPG|мини|200px|ляво|Национална гребна база "Средец"]]
 
'''Национална гребна база „Средец“''' е спортна база, разположена на брега на [[Панчаревско езеро|Панчаревското езеро]], край [[София]]. Изградена e през [[1968]] година, базатаи е първото модерно съоръжение в България за провежданеразвитие на тренировки и състезания в гребните дисциплини. Материалната база включва комплекс от съоръжения за провеждане на тренировки и състезания – хотелска част и ресторант, хангари за лодки, понтони, масивен кей, кула и трибуни за наблюдение, както и нисък път по цялата дължина на състезателното трасе, по който може да се движи кола на телевизията за заснемане на състезанията.
 
През [[1977]] става домакин на Световното първенство по кану-каяк в столицата, а три години по-късно, през 1981, на Световното първенство за младежи във водните спортове. През годините е била домакин на няколко световни първенства, международни и национални регати по [[академично гребане|гребане]], европейски първенства по [[триатлон]], ветерански надпревари. Днес също се използва активно от големите спортни клубове по кану-каяк. Стопанисва се както от спортните клубове в столицата, така и „[[Национална спортна база]]“ ЕАД.
 
Днес базата същоБазата е притегателен център за множество спортни прояви и само с малко инвестиции би могла да се превърне в модерен спортно-възстановителен център в непосредствена близост до столицата. След реконструкция през 2010г базата експонира потенциала си и наред с традиционните гребни дисциплини обогатипотенциала на базата се експонира с обогатяване на възможностите за практикуване на различни видове спорт на закрито. Новозградения модерен фитнес и СПА център предлага боксов ринг, квалифицирани инструктори, СПА процедури и масажи. Организират се курсове по танци, бойни изкуства, туристически каяк за любителии, както и здравословни програми с различен формат, съобразени с индивидуалните възможности на участниците.
 
В бъдеще има проект за обособяване на нов кей от където да могат да се наемат водни колела и лодки за разходки в езерото.

Навигация