ФК Манчестър Сити: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
АлександАр Коларов. Проверявайте дали играчите имат свои статии
GrouchoBot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Промяна: uz:Manchester siti
Ред 250: Ред 250:
[[tr:Manchester City FC]]
[[tr:Manchester City FC]]
[[uk:Манчестер Сіті]]
[[uk:Манчестер Сіті]]
[[uz:Manchester City F.C.]]
[[uz:Manchester siti]]
[[vi:Manchester City]]
[[vi:Manchester City]]
[[zh:曼彻斯特城足球俱乐部]]
[[zh:曼彻斯特城足球俱乐部]]

Версия от 18:46, 17 септември 2012

Манчестър Сити
Футболен Клуб Манчестър Сити
Прозвище"Гражданите", "Небесно сините", "Сити"
Основан1880
ДържаваВеликобритания
СтадионЕтихад Стедиъм
Капацитет47,726
Собственик Шейх Мансур
Президент Халдун ал Мубарак
Старши треньор Роберто Манчини
ПървенствоВисша лига
2011/121-во
СпонсорEtihad
Екипи и цветове
Домакин
Гост
ФК Манчестър Сити в Общомедия

ФК Манчестър Сити (на английски Manchester City Football Club) e английски футболен клуб от Манчестър. Отбора се състезава в Английската висша лига. Манчестър Сити е основан през ноември 1880 като Сейнт Маркс (Уест Гортън), през 1887 е името се сменя с Ардуик АФК, а от 1894 носи сегашното си име. Ставал е Шампион на Англия два пъти, носител е на ФА къп 5 пъти, печелил е Купа на Лигата на Англия 2 пъти и веднъж е носител на КНК. Най-успешния период на отбора е през 60-те и 70-те години на ХХ век, под ръководството на Джо Мърсър, като тогава за клуба играят играчи като Колин Бел и Франсис Лий. От спечелването на Купата на Лигата през 1976 няма спечелен голям турнир. През 90-те изпада от Висшата Лига, а сезон 1998/1999 прекарва в третото ниво на английския професионален футбол. От 2000 година се състезава пак във Висшата лига. На 1 септември 2008 г. собственикът на гражданите е сменен с компанията Абу Даби Груп, като това им струва 200 млн. паунда. Тя има амбицията да превърне Сити в световна сила и влагат много средства във футболисти.

Настоящ състав

Националност Пост Играч
1 ENG В Джо Харт
2 ENG З Майка Ричардс
3 Бразилия З Майкон
4 BEL З Венсан Компани (капитан)
5 ARG З Пабло Сабалета
6 ENG З Джолиън Лескът
7 ENG Х Джеймс Милнър
8 Франция Х Самир Насри
10 Босна Н Един Джеко
11 Англия Х Скот Синклеър
13 Сърбия З Александар Коларов
14 Испания Х Хави Гарсия
16 Аржентина Н Серхио Агуеро
17 Англия Х Джак Родуел
Националност Пост Играч
21 Испания Х Давид Силва
22 Франция З Гаел Клиши
28 CIV З Коло Туре
29 Англия В Ричард Райт
30 Румъния В Костел Пантилимон
32 ARG Н Карлос Тевес
33 Сърбия З Матия Настасич
37 FRO В Гунар Ниелсен
42 CIV Х Яя Туре
43 ENG Н Алекс Нимли
45 ITA Н Марио Балотели
60 Швеция Н Джон Гуидети
62 Кот д'Ивоар Х Абдул Разак
0 Англия Х Майкъл Джонсън

Под наем

Националност Пост Играч
0 Англия З Уейн Бридж Брайтън & Хоув Албиън до края на сезона)
0 Белгия З Дедрик Боята Твенте до края на сезона)

Шаблон:Fs mid

0 Норвегия Х Абдисалам Ибрахим Стрьомсгодсе до 31 декември 2012)
0 Парагвай Н Роке Санта Крус Малага до края на сезона)

Основни схеми и играчи

История

XIX век

Основателят на футболен клуб Манчестър Сити е роден през 1855 година.Анна Конел е дъщеря на свещеник.През 1865 г. нейният баща е бил ректор на Църквата,мястото на Св. Марко в Западна Гортон — един от най-нуждаещите се райони на Манчестър.Огромен брой на безработните през януари,предизвиква О'Конъл да създаде през 1879 г. свободна трапезария в църквата и на специален фонд за подпомагане на бедните.Анна подкрепи инициативи на баща си и участва в обществени поръчки.Много граждани злоупотребяват с алкохол, което предизвика влошаване на положението с престъпността.Анна търси средства за подобряване на духовното състояние на обществото. Поради това през Ноември 1880 тя създава няколко спортни клуба.През зимата на същата година е създаден футболен отбор на църквата Св. Марко, и баща си става първият президент на групата,а през 1884 г. отборът е преименуван на Асоциацията на Gorton.През август 1887 г. клубът се премести клубът се мести на нов стадион в Hyde Road и получи ново име - "Arduik" по името на района на Манчестър. Две години по-късно, клубът изгражда платформа за 1000 зрители. И през 1891 г. той се присъединява към Алианса лига и две последователни години, спечели купата в Манчестър.През април 1892 г., във връзка с формирането на втора дивизия на английския футбол лигата реши да включи "Ardwick" в този турнир. В края на сезон 1892-1893 отборът спечели 5-то място от 12 участници.На следващата година, до втора дивизия "Нютън Хийт", по-късно преименувана на "Манчестър Юнайтед", който се увеличи представителството на Манчестър преди двата клуба. В същото време новоназначеният управител на "Ardwick" Джошуа Палби предложил ново име за клуба - "Манчестър Сити". Според него, това ще подчертае значението на този екип за цялото население на града. Съветът на гуверньорите се съгласи. И от 1894 г. името на "Манчестър Сити" остава непроменена.

Първата половина XX век

5 години по-късно, през 1899 г., "Манчестър Сити" има право да говори в първо (най-висока по това време) на английски дивизия, а през 1904 г. клубът достигна финала за ФА Къп, който спечели "1-0 Болтън". Това е първият голям трофей в историята на клуба.През 1906 г., около "гражданите" (псевдоним на екипа сред феновете) има скандал, Федерацията провежда разследване и установява, че надвишава лимита за заплати на играчите."Манчестър Сити" е била длъжен да плати глоба, както и капитана на отбора Били Мередит и седемнадесет играчи на отбора,им било забранено да играят за клуба.Повечето от тези играчи се преместват в Манчестър Юнайтед. През 1920 г. главния стадион трибуна у дома ", Hyde Road" е унищожен от пожар.Клубът се премества през 1923 г.,на стадион "Main Road" в Сиде Мос.За дълго време, "Манчестър Сити" не може да постигне някакъв значителен успех, но през 1934 г. "гражданите" успя да спечели втората си победа в ФА Къп на финала, срещу "Портсмут".Само три години по-късно отбор спечели първата си титла. Все пак, през следващия сезон е бедствие за "гражданите" и те трябваше да напусне елитната дивизия, въпреки че отборът е вкарал най-много голове в лигата.

Втората половина XX век

За почти 20 години клубът не показва добра игра. И само в сезон 1955/56, "Манчестър Сити" успя да спечели ФА Къп отново. Този финал се запомня с това, че на вратата на "гражданите" е немски вратар Берт Траутман, който трябваше да играе част от мача със счупен врат.Ерата на просперитет, "Манчестър Сити" излезе в края на 60-те-началото на 70-те години. През този период, отбора, е ръководен от Джо Мърсър. Под ръководството на специалист клуб, след 34 години в 1968 г., отново стана шампион на Англия Висшата дивизия.В тези времена на "гражданите" са една огромна сила, като в играчи като Франсис Лий, Колин Бел (Хрътката), Майк Съмърби и Майк Дойл. В допълнение към шампионата, клубът успя да спечели ФА Къп през 1969 г., Карлинг Къп и Купата на Носителите на купи през ​​1970 година.Последната купа е спечелена след победа във Виена над полския "Гурник" Забже с 2:1.Последният му трофей е през 1976 г. - втора Купата на Лигата.След това отборът за дълго няма никакви успехи. През 80-те години, клуба отново изпада, но после се завръща в премиер лигата.През 1986 г. младежкият отбор на "гражданите" за първи път в историята си,печели младежта ФА Къп. Въпреки това, по-младото поколение не е в състояние да гарантира връщането на предишната слава на отбора.През 1994 г. клубът се премества от бившия собственик Петър Суолза на консорциум, воден от Франи Лий.Последва серия от уволнени треньори.И въпреки наличието на такива играчи като Уве Rössler, Найъл Куин, Джордж Kinkladze, през 1996 г., "гражданите" за пореден път се изпада във втора дивизия.По това време отборът бе поканен Джейми Полък (старши), Шон Гоутър, Иън епископ, това не го спря през 1998 г. да се окаже в трета дивизия. Толкова ниско клубът все още не беше паднал.Вярно е, че година по-късно се завръща във втора дивизия. През сезон 1999/2000 под ръководството на Джо Роули клубът си осигури билет за Висшата лига след като завършва на второ място във втора дивизия.Към отбора се присъединяват доста футболисти като,Джордж Уеа и Ричард Дън.Но в крайна сметка, "Манчестър Сити" завършва на 18-то място и след това отпадна от Висшата лига.На 21 април, 2001 г. Джо Роули бе уволнен. Три дни по-късно, на мястото му е назначен Кевин Кийгън.

Начало XXI век

През 2002 г. "Манчестър Сити" се завърна във Висшата лига и към отбора се присъейдитняват някой големи придобивки Петер Шмайхел, Силвен Дистен,Дейвид Сомелиер,Никола Анелка,Роби Фаулър. В резултат на шампионата "Гражданите" завършват на девето място във Висшата лига и се класират за Купата на УЕФА, според правилото Fair Play (те стана вторият английски клуб да получи такова право). 2003 г. е последния мач на стадиона на "Мейн Роуд".През същата година отборът се премести на нов стодион със капацитед 48000, който е наречен от феновете ​​"Ийстландс".Всички промени не помагат да се подобрят спортните постижения на отбора.Уволнението на 11-ти март, 2005 на треньора Кевин Кийгън и неговия помощник Стюърт Пиърс [5], и покупката през 2006 г. от Андреас Исаксон, Дитмар Хаман и Бернардо Corradi не са се променили картината.През лятото на 2007 г. компания от Обединеното кралство купува отборът за 43 милиона щатски долара (плюс 119 милиона долара от дълга) тайландски семейство.Новите собственици обещаха да "направят допълнителни значителни инвестиции в клуб" [6].На 06 юли 2007 тригодишен договор подписа треньора Свен-Горан Ериксон и футболистите Ведран Чорлука, Хавиер Гаридо, Желсон Фернандеш, Мартин Петров, Елано,Бенджани, Валери Божинов.През този сезон, клубът два пъти спечели дербито на Манчестър в шампионата, но завърши едва девети, като губи последния мач на срещу "Мидълзбро" с резултат 1:8.На 02 Юни 2008 Ериксон е подал своята оставка и на негово място е назначен уелсецът Марк Хюз.През лятото на 2008 г., новият собственик на клуба е инвестиционна група Абу Даби Юнайтед Груп (ADUG) от ОАЕ. Собственикът на финансовата структура на шейх Мансур бин Зайед Ал Nahyan закупени от Chinnavata първите 90% от акциите на "гражданите", а година по-късно придобива останалите 10%.По този начин, ADUG става единствен и законен собственик на "Манчестър Сити". Веднага е възложена задачата в най-кратки срокове да бъде сред най-добрите клубове в Стария свят. "За да победи отбори като" Челси "и" Барселона ", трябва да закупи най-малко 22 топ звезди. Пари — няма проблем.През лятото на 2008 биват закупени Пабло Забалета, Венсан Компани, Тал Бен-Хаим, Шон Райт-Филипс и Жо,а през зимата Уейн Бридж,Найджъл Де Йонг,Крейг Белами и Робиньо от "Реал Мадрид" почти за 38 милиона паунда.Въпреки това, отборът демонстрира по-лошо резултат от миналия сезон - 10-то място.Въпреки големите слухове за смяна на треньора Марк Хуз остава начело на Сити.През лятото на 2009 те продължават да купуват доста футболисти Стюарт Тейлър,Гарет Бари,Силвиньо, Коло Туре,Емануел Адебайор,Джолиън Лескът, Карлос Тевес и Роке Санта Крус.Но във първите 11 кръга от Вишата Лига Манчестър Сити печели само 2 победи и това кара ръководството на тима да се раздели със Марк Хюз и на негово място да дойде итилянецът Роберто Манчини.Първите му попълнения идват през зимният трансферен прозорец на 2010 това са легендата на Арсенал Патрик Виера и младото крило на Мидълзбро Адам Джонсън.Тимът завършва на 5-то място във Вишата Лига даващо право на участие във Лига Европа.През лятото Сити са основен конкурент на трансферния пазар, към тима се присъединяват защитниците Александар Коларов (20 милиона паунда) и Жером Боатенг (11 милиона паунда), халф Яя Туре (26.4 милиона паунда), Джеймс Милнър (19.3 милиона паунда) и Давид Силва (25,3 милиона паунда) и един от най-добрите млади нападатели на Стария контитент Марио Балотели (26 милиона паунда),а през зимата към клуба се присъединява Един Дзеко (27 милиона паунда).На 23 октомври 2011 г. Манчестър Сити печели със убедителното 6 на 1 срещу градския си съперник Манчестър Юнайтед, като нанасят най голямата загуба на тима откакто сър Алекс Фъргюсън е начело на тима.


Успехи

Любопитно

Градският съперник Манчестър Юнайтед има табло на своя стадион "Олд Трафорд" на, което отброяват от кога Манчестър Сити няма титла този период беше 36 години, което е доста срамно. Вече това табло го няма, защото ФК Манчестър Сити спечели ФА къп през 2011 г. Феновете на ФК Манчестър Юнайтед вече не се подиграват на градския си съперник и сложиха подобна табела на която пише титлите на клубът с подтекста, че се задминали ФК Ливърпул по брой спечелени титли.

Химн

Blue Moon, you saw me standing alone,

Whit out a dream in my heart, Without a love of my own,

Blue Moon, you knew just what I was there for, You heard me saying a prayer for, Someone I could really care for,

Then suddenly they'll appear before me, The only one my arms could ever hold, I heard someone whisper "Please adore me", And when I looked my moon had turned to gold,

Blue Moon, now I'm no longer alone, I have a dream in my heart, I have a love of my own...

Hello hello, we are the City boys, Hello hello, we are the City boys, And if you are a United fan surrender or you'll die, We all follow the City! (or: And if you are a Wigan fan surrender all your pies)

I've never felt more like singing the blues, City will win, United will lose, Oh City, You got me singing the blues,

[clap, clap, clap, clap]

I've never felt more like crying all night, City are great United are ****, Oh City, You got me singing the blues!

City, City, The Best Team In The Land, In All The World. (to the tune of the Vikings) There's only one City... We are not, We're not really here..... Who the **** are Man Utd?

Шаблон:Английска висша лига сезон 2012/13

Шаблон:Link FA