Платонизъм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Платонизмът''' е [[философия]]та на [[Платон]] и други философски доктрини, считани за нейни производни. Основната концепция на платонизма е теорията за формите или идеите, според която предметите в реалността са само несъвършено отражение на истнската им нематериална същност. В по-тесен смисъл терминът може да бъде използван като [[Платонов реализъм]].
'''Платонизмът''' е [[философия]]та на [[Платон]] и други философски доктрини, считани за нейни производни. Основната концепция на платонизма е теорията за формите или идеите, според която предметите в реалността са само несъвършено отражение на истинската си нематериална същност. В по-тесен смисъл терминът може да бъде използван като [[платонов реализъм]].


[[Категория:Философски течения]]
[[Категория:Философски течения]]

Версия от 17:52, 23 септември 2012

Платонизмът е философията на Платон и други философски доктрини, считани за нейни производни. Основната концепция на платонизма е теорията за формите или идеите, според която предметите в реалността са само несъвършено отражение на истинската си нематериална същност. В по-тесен смисъл терминът може да бъде използван като платонов реализъм.