Хенри II (Англия): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.2) (Робот Промяна: el:Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.2+) (Робот Промяна: ka:ჰენრი II
Ред 73: Ред 73:
[[it:Enrico II d'Inghilterra]]
[[it:Enrico II d'Inghilterra]]
[[ja:ヘンリー2世 (イングランド王)]]
[[ja:ヘンリー2世 (イングランド王)]]
[[ka:ჰენრი II (ინგლისი)]]
[[ka:ჰენრი II]]
[[ko:헨리 2세]]
[[ko:헨리 2세]]
[[la:Henricus II (rex Angliae)]]
[[la:Henricus II (rex Angliae)]]

Версия от 00:56, 14 октомври 2012

Хенри II
Henry II Curtmantle
крал на Англия

Роден
Починал
край Тур, дн. Франция
ПогребанФонтевро, Франция
Семейство
РодПлантагенет, Анжуйска династия, Нормандска династия
БащаДжефри Плантагенет
МайкаМод
СъпругаЕлеонор Аквитанска (18 май 1152)
ДецаХенри Младия крал
Ричард I
Матилда Плантагенет
Елинор Плантагенет
Джон Безземни
Хенри II в Общомедия


Хенри II Плантагенет (на английски Henry II Plantagenet ; френски : Henri II d'Angleterre) е първият английски крал от династията на Плантагенетите.

Други титли: херцог на Нормандия (1150—1189), граф на Анжу, Тур и Мен (1151—1189), херцог на Аквитания (1152—1189), крал на Англия (1154—1189), суверен на Ирландия (1171—1175).

Младежки години

Хенри II е най-големия син на Жофроа V Плантагенет, граф на Анжу и Мен, и императрица Матилда, дъщерята на английския крал Хенри I. Роден е на 5 март 1133 г. в Ле-Ман. Детството си младия Хенри прекарва в двора на своя баща в Анжу. Като най-голям син на баща си, Хенри се явява наследник на графство Анжу, графство Мен и Турен. По майчина линия, той може да претендира за престола на Англия и херцогство Нормандия.

Хенри I има само 2 законни деца - Уилям и Матилда (известна и като Мод), майката на Хенри II. В корабокрушение Уилям умира и Хенри иска след неговата смърт, дъщеря му да го наследи. След като той умира през 1135 г. обаче, престола е превзет от племенник на починалия крал - Стивън от Блоа. Това слага началото на дълга гражданска война между поддръжниците на крал Стивън и тези на императрица Мод продължила 19 години. Въпреки, че през пролетта на 1141 г. Матилда успява да постигне своето и да бъде коронясана за кралица на Англия и превзема Лондон, през есента нейната войска е разбита и властта отново преминава към Стивън. По-успешно се развиват военните действия в Нормандия: войската на Жофроа V през 11421144 г. превзема голяма част от херцогството, а през 1144 е превзет и Руан, а Жофруа V е провъзгласен за херцог на Нормандия. В този период Хенри се намира заедно с майка си в Бристол, който случи за център на територията, контролирана от поддръжниците на императрица Мод в Англия. Там, младия принц се запознава в известния английски учен и пътешественик Аделард Батски, който взема участие в обучението на Хенри. През 1144 г. Хенри се връща в Норманция, където продължава обучението си под ръководството на Гильом Конхези, виден френски философ от това време.

През 1147 младия Хенри е отново изпратен от своя баща в Англия, начело на неголям отряд от анжуйски и нормандски рицари с цел да активизират борбата срещу Стивън от Блоа. Тази експедиция претърпява неуспех. Няколко месеца по-късно умира Робърт от Глостър, главният поддръжник на императрица Мод в Англия. Войската на младия принц търпи поражение от армията на Стивън при Криклейд и Буртон, и само великодушието на краля, позволява на Хенри да избегне катастрофата и да се върне на континента. През февруари 1148 Англия губи и императрица Мод.

Нов опит да вземе английската корона е предприет от Хенри през 1149 г. Установява се в Северна Англия и влиза в контакт с най-влиятелните привърженици на майка си - шотландския крал Дейвид I и Ранулф де Жернон, граф на Честър. В Карлайл Хенри е посветен в рицарство от крал Дейвид. Организираната съвместна атака на Йорк се проваля: Стивън от Блоа успява за кратко време да събере значителна армия и да излезе срещу войската на Хенри и Дейвид. Принцът отстъпва в Глостършир, където през цялата есен на 1149 г. се отбранява от непрекъснатите набези на Евстахий IV. Единственият успех на Хенри става неговия рейд към Девон и превземането на Бриджпорт. През януари 1150 Хенри Плантагенет отново се връща в Нормания.


Жофроа IV д'Анжу херцог на Нормандия (1150 – 1189) Ричард Лъвското сърце
Жофроа IV д'Анжу граф на Анжу (1151 – 1158) Жофроа V д'Анжу
(от 1154)
Елеонор Аквитанска херцог на Аквитания (1152 – 1168) Ричард Лъвското сърце
Етиен дьо Блоа крал на Англия (1154 – 1189) Ричард Лъвското сърце

Шаблон:Англия-мъниче

Шаблон:Link FA

Шаблон:Link FA