Антиох II Теос: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ka:ანტიოქე II თეოსი
Редакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
'''Антиох II Теос''', ("Божествен"), гр. ''Αντίοχος Β' Θεός'', е владетел от династията на [[Селевкиди]]те, син на [[Антиох I Сотер]] управлявал от [[261 пр.н.е.]] до [[246 пр.н.е.]].
'''Антиох II Теос''', ("Божествен"), гр. ''Αντίοχος Β' Θεός'', е владетел от династията на [[Селевкиди]]те, син на [[Антиох I Сотер]] управлявал от [[261 пр.н.е.]] до [[246 пр.н.е.]].


След като Антиох I екзекутира най-големия си син Селевк заради подозрение в измяна, Антиох II става престолонаследник и идва на трона през 261 пр.н.е. Прозвището ''Theos'', "Божествени" получава от гражданите на [[Милет]], след като ги освобождава от тиранията на Тимарх през 259 пр.н.е.
Довежда докрай т.нар [[Втора сирийска война]] сключвайки мир с [[Птолемеи]]те. В [[255 пр.н.е.]] [[сатрап]]ите на [[Партия]] и [[Бактрия]] вдигат бунт и се отделят от империята на Селевкидите.


В [[255 пр.н.е.]] [[сатрап]]ите на [[Партия]] и [[Бактрия]] вдигат бунт и се отделят от империята на Селевкидите.
Антиох II вероятно е отровен в резултат на придворен заговор.

Довежда докрай т.нар [[Втора сирийска война]] сключвайки мир с [[Птолемеи]]те. В [[252 пр.н.е.]] Антиох II се развежда с първата си жена Лаодикея и се жени за Береника, дъщерята на [[Птолемей II Филаделф]]. През 246 пр.н.е. се развежда с Береника и отново се връща към първата си жена, след което вероятно е отровен от нея в резултат на придворен заговор.

== Външни препратки ==
* [http://www.livius.org/am-ao/antiochus/antiochus_ii_theos.html Antiochus II Theos], Livius.org
* [http://www.livius.org/be-bm/belevi/belevi.html Мавзолей на Антиох II]


[[Категория:Селевкиди]]
[[Категория:Селевкиди]]

Версия от 07:26, 16 октомври 2012

Antiochus II

Антиох II Теос, ("Божествен"), гр. Αντίοχος Β' Θεός, е владетел от династията на Селевкидите, син на Антиох I Сотер управлявал от 261 пр.н.е. до 246 пр.н.е..

След като Антиох I екзекутира най-големия си син Селевк заради подозрение в измяна, Антиох II става престолонаследник и идва на трона през 261 пр.н.е. Прозвището Theos, "Божествени" получава от гражданите на Милет, след като ги освобождава от тиранията на Тимарх през 259 пр.н.е.

В 255 пр.н.е. сатрапите на Партия и Бактрия вдигат бунт и се отделят от империята на Селевкидите.

Довежда докрай т.нар Втора сирийска война сключвайки мир с Птолемеите. В 252 пр.н.е. Антиох II се развежда с първата си жена Лаодикея и се жени за Береника, дъщерята на Птолемей II Филаделф. През 246 пр.н.е. се развежда с Береника и отново се връща към първата си жена, след което вероятно е отровен от нея в резултат на придворен заговор.

Външни препратки