Разлика между версии на „Жак Дере“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
{{редактирам}}
 
{{Актьор
| име = Жак Дере<br>Jacques Deray
'''Жак Дере''' ({{lang-fr|Jacques Deray}}) е [[Франция|френски]] кино–режисьор, роден през [[1929]] година, починал през [[2003]] година.
 
Дере е сред най-популярните режисьори на Франция от 1970-те и 1980-те години, записвайки името си като автор на едни от най-успешните френски филми.<ref name="FDF"/> Известно е сътрудничеството му със суперзвездата [[Ален Делон]], който участва в 8 негови филма. [[Жан-Пол Белмондо|Белмондо]], друга икона на френското кино, също е сред актьорите появяващи се често в негови произведения.
 
Името на Жак Дере излиза на преден план през 1969 година с превърналия се в класика „''[[Басейнът (филм, 1969)|Басейнът]]''“ с Ален Делон и [[Роми Шнайдер]].<ref name="FDF">[http://filmsdefrance.com/FDF_jderay.html Жак Дере във „Френските филми“]</ref> Той е последван от световния хит „''[[Борсалино]]''“ (1970), отново с Делон този път в тандем с Белмондо. Сред другите му популярни филми са „''[[Полицейска история]]''“ (1975), „''[[Трима мъже за убиване]]''“ (1980), „''[[По ръба на закона]]''“ (1983) и „''[[Той умира само два пъти]]''“ (1985), последния от които е сред основните заглавия на наградите „[[Сезар]]“ през 1986 година.<ref name="awards">[http://www.imdb.com/title/tt0089726/awards Номинации и награди]</ref>
 
За приноса си към френската кинематография и култура въобще, Дере е удостоен с множество отличия сред които е [[Орден на Почетния легион|Ордена на Почетния легион]].<ref name="FDF"/>
 
== Биография ==
=== Ранни години ===
Жак Дере е роден на 19 февруари 1929 година в [[Лион]], Франция в семейство на индустриалци. От детска възраст е привлечен от киното, поради което 19-годишен заминава за Париж да изучава драматично изкуство. В този период получава няколко малки роли на сцената и в киното но решава, че неговото място е от другата страна на камерата. През 1952 година, Дере започва работа като асистент режисьор работейки с такива имена на френската кинематография като Жан Боайе, Жил Грание, [[Луис Бунюел]] и Жул Дасо. Така се стига до 1960 година, когато Жак Дере прави своя пълен дебют като главен режисьор с филма „''[[Жиголото]]''“ със звездата на италианското кино [[Алида Вали]] в главната роля.
 
== Филмография ==

Навигация