Джудже: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Nix1129 (беседа | приноси)
Редакция без резюме
м r2.7.2) (Робот Добавяне: gl:Anano (mitoloxía)
Ред 31: Ред 31:
[[fi:Kääpiö]]
[[fi:Kääpiö]]
[[fr:Nain (créature fantastique)]]
[[fr:Nain (créature fantastique)]]
[[gl:Anano (mitoloxía)]]
[[he:גמד (פנטזיה)]]
[[he:גמד (פנטזיה)]]
[[ht:Tinen]]
[[ht:Tinen]]

Версия от 17:23, 19 октомври 2012

Джуджета са митични същества.

Джудже от Властелинът на пръстените

Митологична информация

  • Дверг, двеорг, цверг ( в превод на български "джудже") в нордическата и германска митология е дребно на ръст човекоподобно същество, което живее в гората или в планината. Планинските джуджета прекарвали голяма част от времето си под земята, копаейки своите тунели. Прието да се смята, че джуджетата са били миньори. Всеки по-голям род разполагал със собствена мина. За предводител на род се избирало най-старото джудже. Интересно предположение е, че всички родови мини били свързани посредством тунели, като по този начин се образувал джуджешки град.

В романите на Толкин

  • В романа на Джон Роналд Руел Толкин, Властелинът на пръстените, джуджетата са паредставени като добри бойци но и като алчни същества обичащи алкохола . Джуджетата, за разлика от Хората и Елфите не са Чеда на Илуватар, те са създадени от Ауле Ковача , който направил седем Бащи на Джуджетата. Измежду всички Бащи, в Толкиновите творби се появява единствено Дурин Безсмъртния , най-стария от Седемте. Като Ауле, техния създател, джуджетата обичали ковашкото изкуство, каменоделството и минната работа. Те копали и обработвали метали в планините на Средната земя и създали едно от най-големите си подземни кралства Мория където обаче от алчност копали толкова на дълбоко че събудили страшен и могъщ демон от сенките - Балрог .Иначе джуджетата се държали настрана от другите раси и не обичали да общуват с тях , поради тази причина техният език (Хуздул) бил държан в тайна и те не казвали своите “вътрешни” имена на никого от друга раса. Не ги изписвали дори и на гробовете си. Първите джуджета били направени от Ауле Ковача във Валинор , защото той предчувствал идването на Чедата на Илуватар и пожелал да направи свои Чеда , за да ги научи на изкуство и способности. Работата на Ауле била обречена, защото той нямал властта да даде живот на своите Чеда . Тази способност принадлежала само на Илуватар. Когато джуджетата били готови, гласът на Илуватар казал, че Еру е съгласен да даде на джуджетата живот, ако те се събудят след Първородните (елифите). Така и станало . Илуватар обещал да събуди Бащите на Джуджетата "когато му дойде времето" и го сторил не много след събуждането на Елфите . Първият и най главен от джуджетата бил Дурин който основал кралството Хазад-дум (Мория) в Мъгливите планини . Хазад-дум бил основната цитадела по времето , когато джуджетата прекосили Сините планини . Други две могъщи крепости били Габилгатол на север и Тумунзахар на юг .
  • Ауле правил джуджетата по времето, когато Светът отвъд Аман все още бил под контрола на Мелкор и затова той ги направил твърди и непреклонни, за да оцеляват в опасности и несгоди. По природа джуджетата са упорити и потайни, въпреки че са добри и лоялни приятели. Те са важни и горделиви, казано е още, че усвояват бързи различни умения. Вероятно най-добрата позната черта в характера на джуджетата е техният силен инстинкт в работата с метал и камък, което без съмнение е придобито от техния създател Ауле. Казано е, че в древни времена са предпочитали работата с мед и желязо , но по-късно те обработват злато и сребро , както и неговата разновидност – митрил, който добивали в мините на Хазад-дум . От всички материали обичали най-много скъпоценните камъни.
  • Въпреки , че живеели далеч повече отколкото хората (около 250 години) , джуджетата са смъртни. Какво става обаче след смъртта им е неизвестно . Някои смятът че стават на камък а други че Ауле Ковача ги събирал и след края на света те щели да му помогнат в изграждането на Арда( На езика на Древните, 'Арда' означава целия свят и всичко на него ) .

Източници

  • Толкин Дж. Роналд, "Властелинът на пръстените"

Шаблон:Link FA