Разлика между версии на „Ню Йорк Таймс“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
бг кавички
м (Робот Добавяне: af:The New York Times)
м (бг кавички)
[[Файл:TSq Bwy pedestrianized jeh.jpg|left|thumb|250px|Таймс скуеър е мястото на офиса на Ню Йорк таймс от [[1913]] до [[2007]]]]
 
Известната кръстословица на Таймс се появява за първи път през [[1942]] г като притурка. „Ню Йорк Таймс Корпорейшън” купува радиостанцията за класическа музика WQXR<ref>WQXR e четено като "Дабъл„Дабъл Ю Кю еКс еР"еР“</ref> през [[1942]] г. Секцията, посветена на мода почва да се публикува през [[1946]] г. Таймс също така стартира през [[1946]] г. и международно издание, което обаче спира да се издава през [[1967]] г., когато се присъединява към собствениците на "Интернешанъл„Интернешанъл Хералд Трибюн"Трибюн“ и "Вашингтон„Вашингтон Поуст"Поуст“ и заедно почват издаването на Интернешанъл Хералд Трибюн в [[Париж]]. Делото Ню Йорк Таймс срещу Съливан от [[1964]] г. представлява значимо събитие, свързано с правното определение на „клевета”. Този случай поставя стандартите за определяне на понятието „преднамерена злонамереност”. Рубриката на Таймс за кулумисти стартира през [[1970]] г., а през [[1996]] г. минава и в уеб пространството като дава достъп на читателите си от цял свят до съдържанието си чрез [www.nytimes.com www.nytimes.com]. Новият главен офис на вестника представлява небостъргач, проектиран от [[Ренцо Пиано]], като адреса му е пресечката на 41–а улица и 8-мо Авеню в [[Манхатън]], вестникът се премества там [[2007]].
 
[[File:Nytimes hq.jpg|дясно|мини|Новият стъклен офис на Ню Йорк Таймс]]
 
==Ню Йорк Таймс днес==
Според мнозина днес "Ню„Ню Йорк Таймс"Таймс“ е най–надеждният и уважаван ежедневник в [[Америка]]. Традиционно в него се отпечатват пълни стенограми на важи изказвания и дебати, като например президентските дебати. В момента вестникът е собственост на „Ню Йорк Таймс Къмпани”, в която наследниците на Адолф Окс и в частност семейството Шлузбергер, имат водеща роля.
 
Таймс до момента е спечелил 90 награди [[Пулицър]], което представлява най–престижната награда за журналистика в [[Съединени американски щати|САЩ]] и която се връчва от [[Колумбийски университет|Колумбийският университет]], като Таймс държи рекорда за най–много награди за една година – 7 за [[2002]] г. През [[1971]] г. започва развитието на случая с „Досиетата на Пентагона”, което в своята същност представлява публикуване на анонимно предадени официални документи, от които е видно, че правителството на САЩ умишлено е създавало не реалистично положителна картина на [[Виетнамска война|Виетнамската война]]. Това води до делото „Ню Йорк Таймс срещу САЩ” от [[1971]] г., в което Върховния съд постановява, че „забраната за публикуване”, която правителството иска за определени печатни материали противоречи на Конституцията на САЩ. През [[1972]] г. Таймс разкрива "Експериментът„Експериментът Тускигий"Тускигий“, при който на чернокожи американци, страдащи от [[сифилис]], тайно и в продължение на години, е отказвано лечение. За това деяние президентът [[Бил Клинтън]] /[[Демократическа партия на САЩ|Демократическа партия]]/ се извинява публично в церемония, която остава завинаги в съзнанието на американската общественост. През [[2004]] г. Таймс печели наградата „[[Пулицър]]” за серия от статии на журналистите Дейвид Барстоу и Лоуел Бергман, изследващи проблема за безопасността на работното място.
 
Ню Йорк Таймс е базиран в град [[Ню Йорк]], щата [[Ню Йорк (щат)|Ню Йорк]]. Има 16 бюра в региона на Ню Йорк, 11 бюра в САЩ и 26 бюра по света. Към 26 Декември [[2004]] г. средния дневен тираж на Ню Йорк Таймс е 1&nbsp;124&nbsp;700 броя, а за неделя е 1&nbsp;669&nbsp;700 броя.
* През [[1920]] г. в редакционна статия Таймс осмива Роберт Годар за неговото твърдение, че е възможно ракета да лети в космоса.
* През [[1969]] г., дни преди [[Аполо 11]] да кацне на [[Луна]]та, вестникът публикува поправка на печатна грешка:
:"''Последващите експерименти и изследвания потвърдиха откритията на [[Исак Нютон]] , направени през 17 век и сега може да се счита за доказано по безспорен начин, че ракета може да функционира в безвъздушно пространство, а също и в атмосферата. Таймс съжалява за по–рано допусната грешка.''"
*На няколко пъти Таймс публикува „предварителни” некролози:
:За професор Уилям Баер (William Baer) /[[1942]] г./, подведени от измама на негови студенти.

Навигация