Чавка: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
16 байта изтрити ,  преди 9 години
редакция без резюме
No edit summary
No edit summary
[[Картинка:Corvus_monedula_map.jpg|мини|left|разпространение]]
 
Чавката е разпространена в много обширни области — от Северозападна [[Африка]] до практически цяла [[Европа]], [[Иран]], Северозападна [[Индия]] и [[Сибир]]. Живее в залесените [[степи]], в [[гора|гористите]] местности, в обработваемите земи, по крайбрежните скали и в [[селата]] и [[градовете]].
 
== Хранене ==
 
Храни се най-вече с това, което намери на земята, но намира храна и по дърветата. Яде [[насекоми]] и други [[безгръбначни]], зърна и [[семена]] на [[бурени]], остатъци от храните на хората и изхвърлена на брега [[риба]]. Гледани в неволя могат да се хранят с храна за [[котки]] и [[кучета]],както разкисната във [[вода]] така и суха. Имат изявено предпочитание към сготвената храна спрямо суровата (риба и пилешко).
Чавката се храни и с [[мърша]].
 
== Гнездене ==
 
Обикновено гнезди на многобройни шумни колонии в кухините на [[дърветата]], по [[скали]] или порутени [[сгради]], а понякога и в гъсти [[иглолистни гори]]. Снася от 4–5 [[яйца]], които мъти за около 17–18 дена, а на малките им порастват пера след около 30–35 дена.
Ако случайно по време на [[буря]] или при пролитане изпадне от гнездото пиле родителите, както и членове от ятото продължават да го обгрижват. При опит за вземане или нападение на изпадналото пиле семейството го защитава.
 
216

редакции

Навигация