Априлци (област Пазарджик): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: kk:Априлци (Пазарджик облысы)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: uk:Априлці (Пазарджицька область)
Ред 66: Ред 66:
[[kk:Априлци (Пазарджик облысы)]]
[[kk:Априлци (Пазарджик облысы)]]
[[ru:Априлци (Пазарджикская область)]]
[[ru:Априлци (Пазарджикская область)]]
[[uk:Априлці (Пазарджицька область)]]

Версия от 19:28, 26 октомври 2012

Вижте пояснителната страница за други значения на Априлци.

Априлци
Общи данни
Население492 души[1] (15 март 2024 г.)
29,7 души/km²
Землище16.567 km²
Надм. височина287 m
Пощ. код4445
Тел. код03524
МПС кодРА
ЕКАТТЕ00571
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПазарджик
Община
   кмет
Пазарджик
Петър Куленски
(ПП – ДБ; 2023)
Кметство
   кмет
Априлци
Марин Манолов
(Новото време)
Априлци в Общомедия

Априлци е село в Южна България. То се намира в община Пазарджик, Област Пазарджик.

География

Село Априлци се намира в северната покрайнина на Пазарджишкото поле, разположено от двете страни на Елшишка река (или още Черешова) с южно изложение. Над селото са средногорските хълмове, на север на около 5 км разстояние - височината Сакарджа (416 м), а на запад, на около 3 км - височината Иланджа (400 м).

По отношение на релефа си землището на Априлци се разделя на две части: северна - хълмиста и южна - равнинна. В северната изпъкват споменатите височини Сакарджа и Иланджа. Южната е ниската част от землището на Априлци и се спуща към равнината на юг.

История

Землището на селото е обитавано в миналото от траките. В покрайнините на селото е намерена бронзова монета на Амадок I, която се пази в Пловдивския музей, както и друга от Александър Велики. Според едно предание, отбелязано и в Юбилейният сборник "Българското село", 1931, София, то е било първоначално турски военен обект при калето Сакарджа, гдето след това се заселва турско население. Името си носило от името на турски военачалник Абдул. Според друго предание турци от селото в м. Юрта в землището на съседното село Щърково се преселили тук и основали Абдуларе. Третото предание казва, че югозападно от днешното село на 3 километра в м. Юрта е имало българско село с име Бодерово. То е изчезнало вероятно по време на турското завоевание. Най-после ще споменем, че селото под име Абдуларе се споменава в турския документ от 1576 г., именно, че в него имало двама турци едри овцевъди. В турския документ от 1633 г. се казва, че селото Абдаллъ имало 12 стари и 8 нови български къщи. Сегашното име Априлци е дадено на селото в 1934 г. във връзка с това, че новите му жители българи след Освобождението са дошли от села, които са пострадали по време на Априлското въстание

Културни и природни забележителности

В селото има три църкви - православна, протестантска и петдесятна, читалище, здравна служба, няколко магазина и едно кафене. Има и училище, но от няколко години то не функционира. Край Априлци има множество обработваеми земи, където се произвеждат плодове и зеленчуци. В покрайнините на селото са открити златни ракли и накити, а върху сегашните къщи някога е имало турски гробища. На север от Априлци има руини от старо турско селище, а в коритото на местната река - Черешка са намерени сребърни прибори и съдове!

Редовни събития

Всяка трета събота от месец септември, в селото се провежда събор.

Други

В последните няколко години в селото преобладава ромското население, от българите са останали предимно пенсионери. Въпреки това хората живеят в мир и разбирателство. Основният поминък на населението е земеделието, всяка къща в селото има голям двор, където се отглеждат домашни животни, бобови, житни култури и зеленчуци. Климатът на селото е мек и предразполага за отглеждането на смокини, нарове, черници, лешници и др.

Кухня

Традиционни за селото са т.нар. зелници - баница със зеле, по уникален начин тук се приготвят пълнени чушки, ориз с месо, както и много странни палачинки на основата на кисело мляко.

Галерия

Външни препратки

Сайт на Област Пазарджик Шаблон:Мъниче селища в България