Разлика между версии на „Света Параскева (София)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (кат)
'''„Света Параскева“''' е [[православие|православен]] [[църква (сграда)|храм]], намиращ се в град [[София]], [[България]], на улица „[[Георги Раковски (улица в София)|Георги Раковски]]“ № 58.
 
Храмът е наименуван на българскатасветата светица [[Петка Българска]], наричана ощемъченица Параскева. Църквата е трета по големина в [[столица]]та.
 
Храмът е построен през 1930 г. Решението за неговия строеж се взима доста по-рано - през 1909 г. Участието на България в Първата световна война обаче измества тези планове във времето. Архитектурата е по проект на арх. Антон Торньов. Църквата носи името на света великомъченица Параскева. Легендата разказва, че тя е живяла през 10 век във византийска Тракия и се била посветила изцяло на вярата. Смята се за покровителка на младите хора. Уникалното за храма е, че има много добра акустика. Това се дължи на факта, че няма колони и че под големия купол има други, по-малки полукубета, които помагат на звука да се разпространи безпроблемно. Църквата се пада трета по големина в столицата. Разположена е между улиците "Раковски", "Бенковски", "Екзарх Йосиф" и "Цар Симеон". Въпреки внушителния й вид може да се каже, че е сгушена в една от най-тихите централни части на София. Именно тишината е водещото за този храм. Тя е навсякъде около и в него. Тази обстановка съответства напълно на идеята за вярата - вярата е нещо лично, интимно, смирено, изпълнено с тишина и спокойствие. Такова е и усещането у човек, когато просто минава покрай църквата, влезе в храма да запали свещ или поседне за малко на някоя пейка в двора за едно кафе. И без съмнение ще се почувства пречистен и освободен от ежедневното напрежение. Особено в съчетание с неделното спокойствие в София. Когато никой не бърза за никъде. Един от начините да презаредите за предстоящите ви ангажименти!
Анонимен потребител

Навигация