Ракита (област Плевен): Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
граматика, правопис, форматиране
(Премахната редакция 5184775 на 77.76.163.202 (б.))
(граматика, правопис, форматиране)
 
== География ==
Селото се намира на около 130 км. km североизточно от гр. София и 41 km км.югозападно от гр. Плевен по главен път София-Русе, на територията на Общинаобщина Червен бряг. До с. Ракита може да се стигне с автомобилен транспорт, отбивайки се в дясновдясно от разклона при село [[Радомирци]] община Червен бряг, на главен път София-Русе. Идвайки от [[Русе]] трябва да се следва отбивката от главния път в ляво,вляво след село [[Телиш]], [[Област Плевен]]. От селото има изход на второстепенен път за град [[Тетевен]] (пътят е с нормална ширина и с добро асфалтово покритие).
 
ХарактерноНадморската за селотовисочина е по-голямата надморска височина-около 500-600 м m, климатът не се различава от останалата част от региона. През селото не протичат реки. Има изграден малък изкуствен [[водоем]]-язовир носещ името "Соватски дол" ,намиращ се югоизточно от селото, по пътя за гр.[[ Тетевен]], в гориста местност с преобладаваща дъбова[[дъб]]ова гора.
 
Икономиката на селото е не е добре развита, както и в останалата част от региона. Преобладаващ отрасъл е земеделието и то предимно растиниевъдство. В непосредсвенанепосредствена близост до с. Ракита в североизточна посока има изградена [[ВЕЦ]] с инсталирана мощност 2x2,6 MW, която бее закупенасобственост отна частна фирма. Електроцентралата ползва вода от т.н. Витска напоителна система, която преминава през землището на Ракита.
 
Селото има сравнително добра инфраструктура - телефон БТК, мобилна връзка/М-Тел,Глобул/, вода (целогодишно), но с остаряла тръбопроводна мрежа,. уличнатаУличната мрежа е не е много добре развита, липсва канализация. Съществува регуляренредовен автобусен транспорт до градовете [[гр.Червен бряг]] [[гр.Ловеч]] и [[гр.Плевен]]. От с. Телиш, което е на разтоявиеразстояние от 7 км.km може да се направи връзка с влак/пътнически/ завлак в направленията-гр. София,гр. Русе и гр.Варна.
 
Населението е преобладаващо българско - 80%, иа малка част цигани -останалите 20% са цигани. Българската част от населението е със стари християнски/източноправославни/ традиции. Съществува изградендобре поддържан и ремонтиран източноправославен храм, функциониращо училище и детска градина/ (данните са от 2007 ггодина)./
 
== История ==
Има данни за съществуване на училище още през [[1850]] годгодина. Сега основното училище “Св.Св. Кирил и Методий” има 79 ученика, разпределени в 6 паралелки. В Ракита още през [[1894]] год.година е открита прогимназия, в която се учат много ученици от околните селища. Това е първата прогимназия в района.
Има православен храм, добре поддържан и ремонтиран
 
Читалището е основано през 1902-1903. Сегашният му наследник – читалище “Н.Й. Вапцаров” няма собствена сграда, библиотеката му се помещава в сградата на кметството.
Паметници и исторически обекти:
 
* три надгробни могили изв землището на селото
* антични селища в района на селото и в местността “Умника”
* могилата –градище– градище в местността “Черковното”
* паметник на загиналите жители на Ракита във войните на ХХ в.
* Паметна плоча на част от загиналите воинивойни във войните – намира се в селското гробище
* Паметен знак на артилерист от лейбгвардията, участвал в боевете при Телиш 24-28 октомври 1877 г.
 
Природни забележителности:
* м.местността “Езерото” с пещера
* скален мост “Седларката”
* ракитска могила
 
== Други ==
ХарактеноХарактерно церемониално откриване на годишния ловен сезон-м.Август през месец август за ловни дружинки от с. Ракита и с. Горни Дъбник в местността "Чуките", югоизточно от село Ракита.
ловни дружинки с.Ракита и с.Горни Дъбник в местността"Чуките"- югоизточно от село Ракита.
 
Кухнята не се отличава от отстаналатаостаналата част отна региона, като преобладават и някои спесифичниспецифични ястия за селото,като:
 
* Кросмач/ (катък/)- характерното за него е, е че се приготвя от последното за сезона на доенето овче мляко/ и е без сирене.
* Овча чорба /(застроен курбан) но застроен/- приготвя се от овче месо и овчи дреболии.
 
* Лучник - постно ястие.
Овча чорба /курбан но застроен/- приготвя се от овче месо и овчи дреболии.
* Пържено-постно лятно ястие от домати, лук, печени чушки и малка част зелени джанки.
Лучник - постно ястие.
* Летен таратор - студено предястие/супа/ от краставици,кромит кромид лук, чесън, сварени и охладени зелени джанки заедно с бульона, копър и магданоз/меродия/.
 
* Кърначета - характерни за селото и ненадминати по вкусови качества/ (по рецепта на известния местен готвач- Васил Изворски/).
Пържено-постно лятно ястие от домати,лук,печени чушки и малка част зелени джанки.
* Печено на кална фурна или в трап цяло агне.
 
Летен таратор- студено предястие/супа/ от краставици,кромит лук,чесън,сварени и охладени зелени джанки заедно с бульона,копър и магданоз/меродия/
 
Кърначета - характерни за селото и ненадминати по вкусови качества/по рецепта на известния местен готвач-Васил Изворски/.
 
Печено на кална фурна или в трап цяло агне.
 
== Външни препратки ==

Навигация