Направо към съдържанието

Койне: Разлика между версии

12 байта изтрити ,  преди 10 години
Койне е възникнал от смесването на различни диалекти ([[Атически диалект|Атически]], Дорийски и Йонийски) благодарение на продължилите дълги години войни и сражения на [[Александър Македонски]] и неговите [[диадохи]], войските на които били събирани от различни региони на Гърция, Македония, Тракия, Мала Азия, Сирия и Египет. Поради голямото политическо и културно значение на Атина през Vl в. и V в. пр.Хр. атическия диалект е бил основа за '''койне''', който възниква през последната четвърт на IV в. пр. Хр.
 
Голямото териториално разширение на Македонската империя под управлението на Александър Велики е направило гръцкия общ език за общуване в Южна Европа, както в [[Сирия]] и [[Палестина]] така и стигайки до Египет (династията [[Птолемеи]]). Значението на диалекта койне не се е изгубило дори при широкото разпространение на [[Латински език|латинския език]] от римляните. Все пак, около началото на новата ера диалектът койне започва да търпи известни фонетични трансформациипромени в различните региони на Империята и по времето на Диоклетиан и Константин Велики дори самата дума Κοινὴ отдавна се произнася '''кини''', вместо койне. Всичките тези фонетични особености налагат трансформирането на кини в '''ромайки''' глосса, т.е. "римски" език. Ромайки, т.е. средновековният гръцки език, познат на съвременните езиковеди и историци като "византийски" гръцки, в значителна степен е повлиян лексикално от латинския език и е говорен в продължение на около петнадесет века. Така се е създала основата за развитието на гръцкия език в Средновековния период и Съвременна Гърция.
 
Койне се числи към Древногръцкия, но се различава значително от Класическия гръцки на [[Софокъл]] и [[Платон]] и съществено се различава от езика на [[Омир]] в [[Илиада]] и [[Одисея]]. Разликата е най-вече в опростената граматика и езиковия стил.
Анонимен потребител