За управлението на империята: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м r2.7.1) (Робот Добавяне: pt:De Administrando Imperio
Ред 24: Ред 24:
[[it:De Administrando Imperio]]
[[it:De Administrando Imperio]]
[[nl:De administrando imperio]]
[[nl:De administrando imperio]]
[[pt:De Administrando Imperio]]
[[ru:Об управлении империей]]
[[ru:Об управлении империей]]
[[sl:De administrando imperio]]
[[sl:De administrando imperio]]

Версия от 02:50, 7 ноември 2012

За управлението на империята (на византийски гръцки: Πρὸς τὸν ἴδιον υἱὸν Ρωμανόν /т.е. съвети към моя син Роман/), популярно повече с латинското си наименование: De Administrando Imperio, е съчинение на византийския император и писател Константин Багренородни.

Съчинението дава ценни исторически и етнографски данни за съседните на Византия народи.

По същество "За управлението на империята" представлява ръководство за провеждане на вътрешната и външна политика на империята, дадено от Константин Порфирагенет към сина му Роман. Съчинителят съветва младия император при провеждане на външната политика, да следва стария принцип "разделяй и владей". "За управлението на империята" предписва, че не е потребно за постигане на имперските геополитически цели да се хабят средства и ресурси за водене на войни, при положение, че може "варварите" взаимно да се неутрализират с оглед опазване на византийските интереси.

"Съветите към сина ми Роман" са написани между 948 и 952 година. Съобразно предмета си, съчинението е било предназначено за лично или поверително ползване от/в имперския двор и канцелария.

Външни препратки