Морис Дрюон: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м +препратки
м +уточнения
Ред 55: Ред 55:
== Биография ==
== Биография ==


Морис Дрюон е роден в Париж на [[23 април]] [[1918]] г. Баща му, Лазар Самуилович Кесел, произхожда от известна руско–еврейска търговска фамилия в [[Оренбург]], която през [[1908]] г. напуска [[Русия]] и се установява в [[Ница]]. Той започва актьорска кариера под псевдонима Сибер, но на 21 години се самоубива, когато синът му е само на две години. В последствие майката се омъжва за Роже Дрюон и бъдещият писател приема фамилията на втория си баща. Голямо влияние върху младия писател оказва неговият чичо, братът на баща му Жозеф (Йосиф) Кесел ([[1898]]-[[1979]]) – писател, журналист и герой от Френската съпротива.
Морис Дрюон е роден в Париж на [[23 април]] [[1918]] г. Баща му, Лазар Самуилович Кесел, произхожда от известна руско–еврейска търговска фамилия в [[Оренбург]], която през [[1908]] г. напуска [[Русия]] и се установява в [[Ница]]. Той започва актьорска кариера под псевдонима Сибер, но на 21 години се самоубива, когато синът му е само на две години. В последствие майката се омъжва за Роже Дрюон и бъдещият писател приема фамилията на втория си баща. Голямо влияние върху начинаещия творец оказва неговият чичо, братът на баща му, Жозеф (Йосиф) Кесел ([[1898]]-[[1979]]) – писател, журналист и герой от Френската съпротива.
Заедно с вуйчо си Жозеф Кесел младият Дрюон пише през [[1943]] г. текста на "Песента на партизаните", превърнала се в химн на френската Съпротива по времето на [[Втора световна война|Втората световна война]]. С решение на Министерството на културата на [[Франция]] от [[2006]] г. ръкописът на "Песента" е признат за исторически паметник.
Заедно с вуйчо си Жозеф Кесел младият Дрюон пише през [[1943]] г. текста на "Песента на партизаните", превърнала се в химн на френската Съпротива по времето на [[Втора световна война|Втората световна война]]. С решение на Министерството на културата на [[Франция]] от [[2006]] г. ръкописът на "Песента" е признат за исторически паметник.

Версия от 16:30, 7 ноември 2012

Морис Дрюон
Maurice Druon
френски писател

Роден
Париж
Починал
14 април 2009 г. (90 г.)
Париж
ПогребанФранция

Литература
Периодот 1942 г.
Жанровероман
Известни творби„Прокълнатите крале“
Семейство

Уебсайт
Морис Дрюон в Общомедия

Морѝс Самюèл Рожè Шарл Дрюòн (на френски Maurice Samuel Roger Charles Druon) е френски писател-романист, академик. Известен е със своите исторически романи.

Биография

Морис Дрюон е роден в Париж на 23 април 1918 г. Баща му, Лазар Самуилович Кесел, произхожда от известна руско–еврейска търговска фамилия в Оренбург, която през 1908 г. напуска Русия и се установява в Ница. Той започва актьорска кариера под псевдонима Сибер, но на 21 години се самоубива, когато синът му е само на две години. В последствие майката се омъжва за Роже Дрюон и бъдещият писател приема фамилията на втория си баща. Голямо влияние върху начинаещия творец оказва неговият чичо, братът на баща му, Жозеф (Йосиф) Кесел (1898-1979) – писател, журналист и герой от Френската съпротива.

Заедно с вуйчо си Жозеф Кесел младият Дрюон пише през 1943 г. текста на "Песента на партизаните", превърнала се в химн на френската Съпротива по времето на Втората световна война. С решение на Министерството на културата на Франция от 2006 г. ръкописът на "Песента" е признат за исторически паметник.

Писателят посвещава голяма част от живота си на чистотата и защитата на френския език. Прочува се с поредицата си от исторически романи в стила на Александър Дюма - баща, издадени през 50-те години – "Прокълнатите крале". С тях става един от малкото западни автори, превеждани и масово издавани през 70-те и 80-те години в страните отвъд бившата Желязна завеса.

През 1948 г. печели Наградата Гонкур за романа си "Големите семейства", а след това и много други награди. През 1966 г. става член на Френската академия. Бил е министър на културата на Франция (през 1973-1974), депутат в Националното събрание, депутат в европарламента. Убеден голист.

През 2006 г. Дрюон, по време на посещение в родината на своите родители, става член на Руската академия на науките като признание за важния му принос му в развитието на съвременните руско-френски връзки и за създаването сред френските интелектуалци на положителен образ на Русия.

Голяма част от неговите произведения са екранизирани за големия екран или като телевизионни сериали.

Съчинения

Открийте още информация за Морис Дрюон в нашите сродни проекти:

Уикицитат (цитати)
Общомедия (изображения и звук)

Шаблон:Франция-мъниче Шаблон:Писател-мъниче