Кадима: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: kk:Кадима
м r2.7.1) (Робот Добавяне: el:Καντίμα
Ред 25: Ред 25:
[[da:Kadima]]
[[da:Kadima]]
[[de:Kadima]]
[[de:Kadima]]
[[el:Καντίμα]]
[[en:Kadima]]
[[en:Kadima]]
[[eo:Kadima]]
[[eo:Kadima]]

Версия от 11:34, 10 ноември 2012

Кадима (на иврит-Напред) е нова политическа партия в политическия живот на Израел, която често е определяна като сравнително либерална формация, стояща между лявата Партия на труда и дясната Ликуд. Видни личности от горепосочените две партии се включват в Кадима след нейното формиране през есента на 2005 г., включително и всички министри от правителството на Ариел Шарон. Кадима е подкрепяна и от Шимон Перес , без той да е станал неин член.

От 16.януари 2006 г. начело на партията е Ехуд Олмерт. Основните принципи на партията са следните:

1.Израелската нация има историческо право върху цялата теротория на Палестина. Въпреки това една част от тази територия може да бъде отстъпена , като същевременно бъдат запазени много от еврейските селища на западния бряг на р.Йордан, а Йерусалим си остава вечна и неделима столица на еврейската държава.

2.Прилагането на т.нар. "Пътна карта за мир в Близкия Изток" трябва да доведе до решаване на палестино-израелския конфликт.

3.Кадима е за реформа на избирателната система на страната с оглед подобряване на стабилността на еврейската държава.

От своето основаване Кадима се ползва с особено висока популярност сред израелската общественост, въпреки тежкото заболяване на нейния лидер-Ариел Шарон.

Шаблон:Политика-мъниче Шаблон:Израел-мъниче