Третичен икономически сектор: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
DSisyphBot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Добавяне: da:Tertiære erhverv
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ko:제3차 산업
Ред 46: Ред 46:
[[it:Settore terziario]]
[[it:Settore terziario]]
[[ja:第三次産業]]
[[ja:第三次産業]]
[[ko:제3차 산업]]
[[lt:Trečiasis ūkio sektorius]]
[[lt:Trečiasis ūkio sektorius]]
[[ms:Sektor perkhidmatan]]
[[ms:Sektor perkhidmatan]]

Версия от 23:09, 11 ноември 2012

Третичният икономически сектор - това е съвкупността от отрасли и дейности с голямо социално значение. В него се извършват услуги, задоволяващи потребностите на хората. Третичният сектор се развива успоредно с нарастването на националното богатство и жизнения стандарт на населението. У нас този сектор е със значителни териториални диспропорции. Все още за него не се отделят достатъчно капитали и материалната му база в повечето случаи е остаряла, качеството на услугите е незадоволително, а заплащането на труда е ниско.

Третичният сектор в националните стопанства на страните от ЕС се развива най-динамично. В него делът на заетите е до 65% от икономически активното население. С най-голямо значение са отраслите: транспорт, търговия, туризъм, образование, наука, комуникации и съобщения.

География на транспорта

Същност, значение и особености

Транспортът е отрасъл, при който не се преработват суровини и не се създава нова продукция, а се превозват хора и товари на различни разстояния по предварително определен маршрут. Отрасълът поглъща много капитали. От организацията му зависи стопанското и общественото развитие - чрез него се преодолява пространствената отделеченост между производители и потребители.

Фактори за развитие

  • географско положение
  • социално-икономически:
    • държавната политика в отрасъла
    • концентрацията на производствени мощности и на население
    • международното разделение на труда
    • гъстотата на селищната мрежа

Транспортна система. Видове транспорт.

Транспортната система е сложна,динамична социално-икономическа система. Тя включва всички видове транспорт, транспортни средства, пътища, транспортни възли, складови бази, ремонтни предприятия. Те са взаимно свързани, взаимодействат си, имат общо управление и обслужват стопанските превози.