Направо към съдържанието

Африкански национален конгрес: Разлика между версии

редакция без резюме
м (r2.7.1) (Робот Промяна: yo:Ẹgbẹ́ Ìgbìmọ̀ Torile-ede Áfríkà)
Редакция без резюме
}}
 
'''Африканският национален конгрес''' ('''ANC''' - African National Congress) е управляващата [[политическа партия|партия]] в [[Република Южна Африка]] от [[1994]] г. насам - годината, в която за първи път в страната е било позволено на представителите на чернокожото мнозинство да участват в демократични избори. Идеологически партията определя себе си като [[социалдемокрация|социалдемократична партия]], или още като „дисциплинирана лява сила“. В периода между [[1960-те|60-те]] и [[1960-те|80-те]] години на [[20 век]], по време на най-активните години на режима на [[апартейд]]а, ANC действа като нелегално ъндърграунд движение, допринесло за изграждането на много от лидерите в борбата срещу апартейда.
'''Африканският национален конгрес''' е партия в [[Република Южна Африка]], представляваща най-вече [[негър|черното]] мнозинство в страната. Управлява страната от 1994 с подкрепата на Конгресът на южноафриканските трейдюниони и Южноафриканската комунистическа партия. Определя се като „дисциплинирана лява сила“. Основана е под името Южноафрикански туземен национален конгрес на 8 януари 1912 г. в [[Блумфонтейн]] с цел увеличаване правата на тъмнокожото население в Южна Африка. Първият президент на организацията е Джон Дубе, а писателят Сол Плате е един от основателите. ЮТНК се преименува на Африкански национален конгрес през 1923 г. През 1961 г. създава военизирано крило, известно като „Умкхонто ве Сизве“.
 
'''Африканският национален конгрес''' е партия в [[Република Южна Африка]], представляваща най-вече [[негър|черното]] мнозинство в страната. Управлявауправлява страната от 1994 г. с подкрепата на Конгресът на южноафриканските трейдюниони и Южноафриканската комунистическа партия. ОпределяANC сее като „дисциплинирана лява сила“. Основана еоснована под името Южноафрикански туземен национален конгрес на 8 януари 1912 г. в [[Блумфонтейн]] с цел увеличаване правата на тъмнокожото население в Южна Африка. Първият президент на организацията е Джон Дубе, а писателят Сол Плате е един от основателите. ЮТНК се преименува на Африкански национален конгрес през 1923 г. През 1961 г. създава военизирано крило, известно като „Умкхонто ве Сизве“.
 
През 1994 г. получава най-голяма подкрепа на националните избори. Това се повтаря през 1999 и през 2004 г., когато получава подкрепата на 69,7% от избирателите. През 2009 г. делът от гласовете спада до 65,9%, но партията продължава да доминира южноафриканската политическа система.
 
[[Категория:Политически партии в РЮА]]
[[Категория:Активисти срещу режима на апартейд]]
 
[[af:African National Congress]]