Марк Клавдий Тацит: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
мNo edit summary
No edit summary
Според думите на [[История на императорите|Вописк]], [[император]]ът е потомък на знаменития историк [[Корнелий Тацит]], гордее се с това и почита паметта му - разпорежда във всяка обществена библиотека да има екземпляр от съчиненията на неговия предтеча и ежегодно да се правят 10 копия за сметка на държавата. Някои съвременни изследователи поставят под съмнение разказа за родството на Тацит с историка.
 
След възкачването си на трона Тацит наказва убийците на Аврелиан и се отправя къмда оглави легионите на изток. Налага се да воюва с [[алани]]те, [[готи]]те и другите събрани от Аврелиан варварски наемници, които, след провала на похода срещу Персия, опустошавали крайбрежието на [[Мала Азия]]. Тацит побеждава в няколко битки, лично предвождайки войската. Шест месеца след качването му на престола, Тацит умира в Тиана ([[Кападокия]]). Според едни източници ([[Евтропий]], [[Аврелий Виктор]]), той починал от болест, а според други ([[Зосим]]) — е убит от войниците. Своето огромно състояние завещава на империята.
 
===Препратки===
 
Шест месеца след качването му на престола, Тацит умира в Тиана ([[Кападокия]]). Според едни източници ([[Евтропий]], [[Аврелий Виктор]]), той починал от болест, а според други ([[Зосим]]) — е убит от войниците. Своето огромно състояние завещава на империята.
[[File:Antoninianus Tacitus-s3315-light.jpg|thumb|left|250px|Монета на Тацит отбелязваща победата над готите]]
 
==Външни препратки==
* [http://www.roman-emperors.org/tacitus.htm McMahon, Robin, "Tacitus (275-276 A.D)", ''De Imperatoribus Romanis'']
* [[История на императорите]], ''Vita Taciti'', [http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Historia_Augusta/Tacitus*.html английски превод]
Анонимен потребител

Навигация