Разлика между версии на „Черепово“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (r2.7.3) (Робот Добавяне: uk:Черепово)
м
| площ = 39,728
}}
[[File:Cherepovo 1.jpg|thumb|240px|Изглед към селото]]
 
'''Черепово''' е [[село]] в [[Южна България]], [[община Харманли]], [[Област Хасково]].
Селото е в пределите на България от 1885 г., и до 1906 г. е носело името Гюдюлери. Смята се, че името е превод от турски, и трябва да означава „място, където има много че(и)репи”, т.е. парчета от съдове.
 
Според преданието селото било разположено на "Голямото гробе" в местността "Сованлъка". Старото име на селото било Карач. През кърджалийския период [[Индже войвода|Индже]] нападнал селото и изклал всички скрили се в църквата хора, след което я запалил заедно с цялото село. Спасили се само хората, които са били по къра и на кошарите. След погрома и унищожението на селото останалите живи се приютили във вековна гора, намираща се на мястото на днешното село. Там изградили ново село. Името Черепово произхожда от множеството намерени човешки черепи, открити след много години при подновената обработка на земите, принадлежали на унищоженото от Индже село.
 
== Древни паметници ==
 
== Родове ==
От Черепово са произлезли много хайдути, потомци на стари родове. Знае се, че Маджарови, Базъкови, Бозалъкови, Вълеви и Станеви са родове от напуснатото село Карач, създали Черепово. Младите череповци не прекланяли лесно глава и много често турците били наказвани. Според преданията кърджалийският главатар Кара Фейзи бил убит от Марко Кулаксъзов, от Черепово. Много известен бил Недьо Капелата или бозаджи Недьо, който живеел в Одрин. Той бил неоспорим авторитет за турците и често ставал гарант на провинили се българи. По негово настояване през 1845 г. била построена Хаджиевата чешма, която стои и днес, с парите на хаджи Иван от Одрин, като "себа", благодеяние за жителите на Черепово.
 
Не по-малко известни родове били Шопови (защото са от „шоплука”, родом от [[Копривщица]]) и Попови (от [[Щип]], [[Македония]]). Разположено близо до тогавашната българо-турска граница, в Черепово винаги е имало отворени врати за четниците на [[Михал Сидеров]] и бежанците.
 
* Панаир на "Звездата"
Провежда се всяка година на 2 юни заедно с околните села - [[Българска поляна]], [[Дрипчево]], [[Главан (Област Стара Загора)|Главан]], [[Хлябово]], [[Изворово]] и др. Има народни песни и танци, пехливански изяви, курбан и чевермета.
 
== Природни забележителности ==

Навигация